Elfogadhatatlan a magyar támogatások 30%-os csökkentése

"Határozottan ellenzem a Magyarországnak jutó támogatási források példátlan, 30%-os csökkentését.

Semmilyen számítási módszer mellett nem fordulhat elő, hogy egy ország lakosait, településeit és vállalkozásait megfosztjuk a gazdasági növekedés szempontjából legfontosabb ösztönzők egyharmadától. Az elmaradt fejlesztések tovább mélyítenék a már most is visszaeséssel küszködő magyar gazdaságot." - fogalmazott Tabajdi Csaba az Európai Unió 2014-2020 közötti uniós költségvetéséről szóló vitához beadott írásbeli hozzászólásában.

A szocialista delegációvezető aláhúzta, hogy a Kohéziós Politika a világ legsikeresebb beruházási eszköze. Az nem csak a felzárkózó országoknak, de az oda befektető gazdagabb, nyugat-európai országok befektetőinek is előnyös. "Egyes országok a kisszerű alkudozás szintjére süllyesztik a költségvetési tárgyalásokat. Még szerencse, hogy az európai polgárok nem követhetik figyelemmel az állam- és kormányfők holnap kezdődő vitáját. Az Európai Parlament nem engedheti a hétéves költségvetés csökkentését! Nem támogathatjuk a Kohéziós Politika drasztikus csökkentését" - mondta szocialista delegációvezető.

Tabajdi Csaba hozzátette, el kell utasítani azt a javaslatot is, hogy a kohéziós támogatások kifizetése a kormányzati gazdálkodáshoz kapcsolódó feltételek függvénye legyen (makrogazdasági feltételrendszer). Egy kormány felelőtlen gazdálkodása miatt nem büntethetjük a támogatások végfelhasználóit, a vállalkozásokat, önkormányzatokat, embereket. "Ez a rendszer nemcsak igazságtalan, de a végletekig menően diszkriminatív is. A felzárkóztatási támogatásokban részesülő tagállamokat ugyanis a GDP-hez mérten kétszer akkora megvonással lehetne büntetni, mint az eurózóna tagjait" - fogalmazott a szocialista politikus.