2012. május 22. 15:22

Elfogadhatatlan a magyar választókörzet hiánya Kárpátalján!

"Ukrajnában általánossá vált az igazságügy átpolitizáltsága. Julija Tyimosenko ellen az ukrán vezetés politikai irányítása mellett koncepciós per zajlik.

Más téren is sérül azonban a jogbiztonság: az illetékes ukrán hatóságok az ország nemzetközi jogi kötelezettségeivel ellentétesen, a nemzetiségi összetétel figyelmen kívül hagyásával állapították meg a választókörzetek határait. Így képviselet nélkül maradhat a kárpátaljai magyar közösség a soron következő parlamenti választásokon.

A jogállamiság alapvető követelményeinek megsértése ellen az Európai Uniónak határozottan fel kell lépnie, történjen az Ukrajnában, vagy Magyarországon, az Európai Unión belül" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője, a Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup elnöke, az Európai Parlament plenáris ülésén, az ukrán helyzetről rendezett vitában.

A szocialista delegációvezető kiemelte, hogy az Európai Uniónak határozott figyelmeztetést kell küldenie az ukrán kormánynak. "Helyesen döntöttek azok az európai vezetők, akik a jelenlegi helyzetben elzárkóznak a Janukovics rendszer vezetőivel való találkozástól. Helyes döntést hozott az Európai Unió is, amikor a múlt héten elhalasztotta a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő együttműködési megállapodás megkötését Ukrajnával. A párbeszédet ugyanakkor fenn kell tartanunk Ukrajnával és ennek keretében arra kell törekednünk, hogy elősegítsük a jogállamiság megerősítését és a Julija Tyimosenko elleni büntetőper tiszta lefolytatását" - mondta Tabajdi Csaba.

A jogállamiság meggyengülése az ősszel esedékes parlamenti választások előkészítése kapcsán is megfigyelhető. Rendkívül aggasztó, hogy az ukrán hatóságok az Európa Tanács, számos EP képviselő, valamint az érintett magyar kisebbségi vezetők kérését figyelmen kívül hagyták, és Kárpátalján nem a kisebbségi összetételnek megfelelően húzták meg a választási körzethatárokat. A 2008-as választások során még tekintettel volt erre az ukrán vezetés, most azonban úgy tűnik, hogy hiányzik a probléma megoldásához szükséges politikai akarat. Világossá kell tennünk az ukrán kormány előtt, hogy mindezek biztosítása a saját elemi érdeke is!