mszp.hu | Belföld | szakiskola iskola oktatás
2015. április 17. 09:38

Elfogadhatatlan a Raoul Wallenberg iskola szétverése!

Hétfőn levelet kapott a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója. Megtudta, a kormány úgy döntött, bezárja iskolájukat, tanulóikat hat különböző iskolába szórja szét, az érintettek pedig utólag véleményezhetik a döntést.

Az eredeti levélből ki sem derült, miért került sor a döntésre, valamint az 1100 tanulót és családjaikat, számos pedagógust érintő döntésre. Azóta kiderült, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építésének áldozata lesz az iskola.

A dátumokra érdemes figyelni. Március 18-án döntött a kormány, április 13-án értesítette az iskolát, és április 30-ig adott időt – az egyébként a kormányt nem érdeklő – véleményezésre. Azaz a kormány közel egy hónap alatt jutott el egy levél feladásáig, de alig két hetet adott az iskolának véleménye kifejtésére. Az 1100 családnak, az újonnan felvételizőknek pedig csak néhány hónapot, hogy teljesen újragondolják biztosnak hitt iskolaválasztásukat.

A kormány érzékenységét jól jellemzi, hogy a Raoul Wallenbergről elnevezett intézményt a holokauszt magyarországi áldozatainak 2000-ben elfogadott emléknapjának hetén sikerült értesíteni, ezzel az elfogadhatatlan döntésnek még rosszabb szimbolikát teremtve.

A Raoul Wallenberg iskola szétverése értelmetlen. Semmilyen indok nincs a döntésre és még a szétverésére hozott döntés is szakszerűtlen. Elég arra gondolni, hogy az intézmény egészségügyi képzésének egy részét a Zuglói Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolába vinnék át.

Ezért támogatjuk a pedagógusok és a szakszervezet harcát az értelmetlen döntés ellen. Támogatjuk az iskola egyben maradását és elvárjuk a kormánytól a döntés visszavonását.

Hiller István
az Országgyűlés alelnöke
a Kulturális bizottság tagja

Kunhalmi Ágnes
a Kulturális bizottság alelnöke