mszp.hu | Belföld, Külföld | Székely Mikó Kollégium
2014. november 27. 11:32

Elfogadhatatlan a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása!

A Magyar Szocialista Párt megdöbbenéssel értesült a román bíróság tegnapi döntéséről, amellyel érvénytelenítették a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatását, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az ügyben eljáró restitúciós bizottság tagjait. Méltánytalan és veszélyes precedensteremtő döntés született, hiszen ezzel veszélybe kerülhet mindaz, amit a romániai magyarság az elmúlt két évtizedben a visszaszolgáltatás terén elért.

Ez a bírósági döntés is egyértelművé tette, hogy a romániai magyarság mögött nem áll egy erős érdekérvényesítő képességekkel rendelkező anyaország. Magyarország súlya és befolyása az elmúlt négy évben leértékelődött a térségben és az Európai Unióban. Orbán Viktor semmit nem tett a szomszédsági kapcsolatrendszer megerősítéséért, a magyar-magyar kapcsolatok kiegyensúlyozásáért, a támogatási rendszer átláthatóságáért és a közösségi autonómiaformák megteremtéséért. A külhoni magyar szervezetek kifejezett kérése ellenére sem szervezték meg és működtették a közös kormányüléseket, holott a szocialista kormányok idején a közös kormányülésen fontos eredmények születtek.

Felszólítjuk a kormányt, hogy tegye félre a súlytalan mosolydiplomáciát, a kétoldalú tárgyalásokon tűzze végre napirendre az érzékeny kisebbségi problémákat, és határozottan álljon ki a külhoni magyarság jogainak védelme érdekében!

Kiss László,
országgyűlési képviselő