2011. március 07. 16:57

Elfogadhatatlan a szolgálati nyugdíj eltörlése

Hétfőn délelőtt Mesterházy Attila az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, valamint a frakció Biztonságpolitikai kabinetjének vezetői, Iváncsik Imre és Harangozó Tamás egyeztetett a honvédelmi és rendészeti szervek állományát képviselő szakszervezetekkel a kormány által bejelentett, ágazatot érintő intézkedésekről.

Az egyeztetésen Mesterházy Attila biztosította a szakszervezetek vezetőit és a hivatásos állományt, hogy az MSZP határozottan elutasítja a szolgálati nyugdíjrendszer ügyében a kormányzati hisztériakeltést. Világszerte általános gyakorlat a fegyveres szolgálatot teljesítők részére speciális nyugdíjszabályok meghatározása, így a szolgálati nyugdíj rendszerének kilátásba helyezett megszüntetése elfogadhatatlan.

A kormánypárti politikusok tudatosan csúsztatnak, amikor az állítják, hogy 25 év szolgálati időt követően a hivatásos állomány tagjai feltétel nélkül nyugdíjba vonulhatnak. Ezzel szemben a szolgálat felső korhatára öt évvel alacsonyabb, mint az öregségi nyugdíjkorhatár, így a nyugdíjba vonulás lehetősége is csak ennyivel előbb nyílik meg a hivatásos állomány tagjai számára. (Ennél korábban csak a szolgálati törvényekben meghatározott speciális esetekben - egészségi, pszichikai alkalmatlanság, létszámleépítés stb. - lehet nyugdíjba vonulni.)

A szolgálati nyugdíj rendszerének működésében korábban valóban voltak a társadalmat okkal irritáló anomáliák, azonban az elmúlt években ezek megszüntetése érdekében a szocialista kormányok végrehajtották a szükséges változtatásokat. Ezért a Magyar Szocialista Párt álláspontja szerint nem a szolgálati törvények módosítására, hanem a szolgálati nyugdíj rendszerének társadalmi rendeltetésének megfelelő működtetésére van szükség.

Az MSZP megdöbbenve szembesült azzal, hogy a múlt heti bejelentések előtt sem a szakszervezetekkel, de még az érintett minisztériumokkal sem történt egyeztetés. Felszólítja a kormányt, hogy a több tízezer főnyi hivatásos állomány élet- és munkakörülményeit alapvetően meghatározó szolgálati törvények módosítását csak az érintett szakszervezetekkel, szakmai szervezetekkel és az ellenzéki pártokkal lefolytatott érdemi konzultációt követően nyújtsa be az Országgyűlésnek.

Az MSZP szerint a szolgálati nyugellátás bármilyen jelentős módosításának minimális előfeltétele az új életpálya modell elfogadása, és a jelenleg szolgálatot teljesítő állományt megillető szerzett jogok garantálása.