mszp.hu | Belföld
2023. november 30. 17:37

Hónapokkal a választások előtt méltatlan a választási törvény módosítása

Hónapokkal a választások előtt méltatlan a választási törvény módosítása
A választási törvény átalakításáról szóló javaslatról fejtette ki véleményét Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója csütörtök délutáni vezérszónoki felszólalásában.
Molnár Zsolt a felszólalását azzal kezdte, hogy tartalmi értelemben helye volna a választási feltételek átalakítását célzó javaslat megvitatásának, hiszen az MSZP is egy arányosabb választási rendszer megalkotását szerette volna, azonban méltatlan, hogy ezt a javaslatot most nyújtották be néhány hónappal a választások előtt. 
 
Tartalmi értelemben a benyújtott javaslat alkalmas lenne a vitára, de erre jövő ősszel kellene visszatérni, és akkor kellene vitaalapnak tekinteni azt, ami a javaslatban szerepel. 

 
Az MSZP országgyűlési képviselője szerint nem is szabad belesétálni abba, hogy érdemben véleményt nyilvánítsanak a javaslatról, hiszen a valódi kérdés nem a javaslat tartalma, hanem az, hogy ez az eljárásrend ebben a formában elfogadhatatlan. 
„Ez egy kínos erőlködés a kormánytöbbség részéről, hogy az éppen aktuális mérések szerint, hogyan lehet a legnagyobb kárt okozni Budapestnek, azon belül pedig az ellenzéknek” – fogalmazott Molnár Zsolt. 
 
A javaslat célja tehát olyan zavaros helyzetet teremteni a választásokon, amelyből valamilyen módon a kormánypártok jól tudnak kijönni. 
 
Az MSZP pártigazgatója emlékeztetett, hogy 2014-ben az Alkotmánybíróság egyetlen tagján múlt, hogy a jelenleg hatályos szabályok létrejöhessenek, amelynek lényege, hogy a Fővárosi Közgyűlést lényegében a kerületi polgármesterek alkotják. 
 
A választás célja az, hogy az eredmény tükrözze vissza a választói akaratot és ehhez valóban az arányos rendszer lenne a leginkább megfelelő. 
 
„Ennek a javaslatnak az az olvasata, hogy a kormány játszik Budapesttel, mint macska az egérrel” –érvelt Molnár Zsolt. 
 
A budapestiek nem kérnek a Fidesz játékából, ezért az MSZP azt kéri a kormánypárti képviselőktől, hogy egy évvel a választások előtt már nem szabad belenyúlni a választási rendszerbe. 
 
Az Országgyűléshez, a több mint 1000 éves történelmünkhöz méltatlan, hogy ezt a javaslatot most kívánják elfogadtatni. 
 
Bármilyen szabályrendszerben kerül megrendezésre a jövő évi választás, „a demokratikus erők döntő győzelmet fognak aratni a fővárosban” – összegzett a felszólalása végén Molnár Zsolt. 
 

Kapcsolódó párttagok