2012. augusztus 28. 12:02

Elfogadhatatlan állapotok Magyarország egyes megyéiben

A Fidesz megszorító politikája miatt lehetetlen helyzetbe került önkormányzatok nemcsak Hevesben, hanem más megyékben is forráshiánnyal küszködnek és csupán az állam által biztosított önhikiből tudják megoldani többek között a közétkeztetést.

Heves város önkormányzata – miután a kifizetetlen szállítói tartozások meghaladták a 400 millió forintot és további egymilliárd forintos követeléssel álltak elő a hitelezők – az adósságrendezési eljárás megindítását kérte.

Ha viszont elfogy a pénz, a számlavezető pénzintézet beszünteti a hitelezést, a közétkeztetést szolgáltató cég pedig inkasszót tesz az önkormányzat számlájára. Ilyenkor egy lépés marad: az önkormányzat kéri a bíróságtól az adósságrendezés elrendelését. De ”az önkormányzatnak az adósságrendezés alatt is biztosítani kell a közétkeztetést, mert az alapfeladat.”

Ez tarthatatlan helyzet. Heves városhoz hasonlóan vajon még hány önkormányzat küzd hasonló problémákkal?

Elmaradt a kormány által ígért új munkahelyek létesítése, folyamatosan nő a felszámolás alatt álló, korábban iparűzési adót fizető vállalkozások száma. A városok a megmaradt kevés adóbevételből próbálják kipótolni a közoktatási normatívát, a kistérségi központi orvosi ügyeletet, a diákok étkezését.

Kérdéses, meddig kapnak meleg ételt, nemcsak itt, hanem az ország több pontján is? Arra sincs garancia, hogy a jövőben tudják-e a gyermekek számára biztosítani a napi legalább egyszeri meleg ételt. Meddig jár az ”ingyenebéd” a szociális otthonok lakóinak, és az ellátásra szoruló időseknek?

Jól van ez így, kedves kétharmados fideszes döntéshozók?

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja