Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz tárgyalni sem hajlandó a 100%-os táppénzről

Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz tárgyalni sem hajlandó a 100%-os táppénzről
Elfogadhatatlan és elképesztő, hogy a Fidesz megtárgyalni sem hajlandó az MSZP 100%-os táppénzről szóló javaslatát – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke kedden, online sajtótájékoztatón a bizottság üres üléstermében.

Az MSZP-s javaslat szerint a fizetése 100%-át megkapná táppénzben, aki koronavírus-fertőzött lett, így nem kellene betegen is bejárnia dolgozni, másokat fertőzve.

Tóth Bertalan rámutatott: ma sok munkavállaló nem megy orvoshoz, nem tesztelteti magát, hanem tünetei ellenére munkába jár, mert tart a 40, vagy biztosítási jogviszonytól függően 50%-os jövedelemkieséstől, amit elszenved, ha táppénzre megy.

„A magyar emberek félnek. A magyar munkavállalók, közalkalmazottak, tanárok, pedagógusok félnek a vírustól. Féltik nyilván az életüket, féltik az egészségüket, de féltik a megélhetésüket is” – szögezte le.

Mint mondta: maga Müller Cecília tisztifőorvos is felhívta a figyelmet, hogy ne váljon a szuperdolgozóból szuperfertőző. „Ő arra gondolt, hogy az emberek azért mennek dolgozni, mert annyira (…) nagyon szeretnének munkába állni, de nem erről van szó, hanem arról, hogy félnek a jövedelemkieséstől és a veszteségtől”.

Az MSZP javaslata szerint a munkavállalók nem szenvednének el jövedelemkiesést, ha koronavírusban betegednek meg. Így nem járnának kényszerűen munkába, nem fertőznének másokat, amivel fékezni lehetne a járvány terjedését is.

„Éppen ezért elfogadhatatlan és elképesztő az a magatartás, amit a Fidesz ma tanúsított itt a bizottsági ülésen. Egy üres terem előtt állunk, mert nem voltak hajlandóak megtárgyalni sem ezt a javaslatot” – mondta Tóth Bertalan.
Korózs Lajos azt mondta: „Ettől világosabb, a munkavállalók érdekeit szem előtt tartó javaslat nem igazán volt az elmúlt napokban, hetekben, a járvány ideje alatt, a Parlament előtt.”

Hozzátette: nagyon sajnálja, hogy a fideszes képviselők nem jöttek el, és hogy a fideszes Zombor Gábor képviselőnél – aki maga is orvos – „a pártlogika felülírta egy orvos kötelességét, hiszen őneki pontosan kell tudnia azt, hogy a munkavállalók jelentős része még betegen is inkább bemegy dolgozni, és sajnos a munkatársait tovább fertőzi, mert fél attól a jövedelemcsökkenéstől, amelyet a 60 százalékos táppénz jelent.”

„Számunkra ez elfogadhatatlan” – mondta a 40%-os jövedelemkiesésre.

Tóth Bertalan azt mondta: „Egyszerűen nem értem a Fideszt. Tényleg azt gondolják, hogy sorosozással, migránsozással meg lehet állítani a vírust?”

„Mi lenne, ha végre egyszer a vírus ellen vívnánk szabadságharcot? Mi lenne, ha most nem Brüsszelt akarnák megállítani, hanem a vírust? És mi lenne, ha nem óriásplakátokon, hanem az utcán, a munkahelyeken, a kórházakban, a közintézményekben, az iskolákban? Erre hívtuk ma ide az országgyűlési képviselőket, de a Fidesznek fontosabbak a politikai szempontok, minthogy védjék, megóvják a magyar emberek, a magyar munkavállalók egészségét és megélhetését” – mondta az MSZP társelnöke.