mszp.hu | Belföld
2023. június 22. 18:10

Elfogadhatatlan, hogy a honvédelmi reform részleteit a Honvédelmi Bizottság tagjai nem ismerhetik meg

Elfogadhatatlan, hogy a honvédelmi reform részleteit a Honvédelmi Bizottság tagjai nem ismerhetik meg
„Az nem normális, hogy kijön egy hír két hete, hogy az amerikai Szenátus letiltja a magyarországi rakétabeszerzéseket, majd két hét múlva szintén egy konferenciáról tudjuk meg – én is a bizottság alelnökeként –, hogy francia Mistral rakétákat fogunk venni hegyekben” – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke az ATV Start című műsorában.
A műsor első részében a tegnapi helikopterbalesetről volt szó. A Magyar Légierő Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor háromfős személyzettel a fedélzetén lezuhant. 

„Az első szó mindenképpen a részvété, a családnak is, és a bajtársaknak is. Bármi is okozta ezt a balesetet – amit nyilvánvalóan ki fognak vizsgálni, erre garancia a horvát félnek és magyar félnek a részvétele – ki fog derülni, hogy mi okozta a balesetet, de az, hogy őket elvesztettük, az semmilyen módon nem pótolható” – mondta Harangozó Tamás.  
 
Amíg a vizsgálat le nem zárul, addig nem szerencsés megítélni, hogy pontosan mi is történt. Mindenféle támogató rendszerrel fel volt szerelve a helikopter, hiszen ez a légierő legmodernebb légi járműve, de egy pár centis kifeszített kábel előrejelzésére valószínűleg még ez a gép sem képes. 
 
A honvédségre való költés egy üdvözlendő folyamat, hiszen a korábbi évtizedekben a honvédségre költött források is csökkentek, megszűnt a sorkatonaság és olyan világban éltünk, hogy a honvédelemre való költés nem volt prioritása a kormánynak. 
 
Volt olyan év, amikor a GDP 0,7 százalékát költötte az Orbán-kormány a honvédségre, tehát nem igaz a kormány állítása, hogy a szocialista kormányok alatt épült le a honvédség. A NATO néhány évvel ezelőtt rászólt Magyarországra és az európai partnereire, hogy amennyiben a tagországok nem költik a GDP 2 százalékát honvédelemre, akkor annak következményei lesznek. Azóta kezdte el Magyarország is ezt a fejlesztést, a probléma az, hogy a reform részleteit a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagjai még zárt ülésen sem ismerhetik meg.
 
„Ennyi pénzt erre a honvédségre a következő évtizedekben nem fogunk tudni elkölteni. Amit most megveszünk, amit most hadrendbe állítunk, azzal fogja tudni a Magyar Honvédség megvédeni a hazát vagy nem. Nagyon meg kellene gondolni, hogy mit veszünk” – érvelt Harangozó Tamás. A honvédelmi reform keretében pedig nem csak az eszközfejlesztés meggondolandó, hanem utána ennek az eszközparknak a fenntarthatósága is fontos kérdés. 
 

Kapcsolódó párttagok