mszp.hu | Belföld
2023. június 28. 14:01

Elfogadhatatlan, hogy a kormány megszünteti a CSOK-ot az ötezer főnél nagyobb településeken

Elfogadhatatlan, hogy a kormány megszünteti a CSOK-ot az ötezer főnél nagyobb településeken
„Egy CSOK és más semmi? Avagy miért szüntetik meg a nem falvakban élők otthonteremtési támogatását?” – címmel Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek, hogy kiderüljön, a kormány miként alakítja át, illetve szünteti meg a családtámogatási rendszer egyes elemeit.

A 2024-es költségvetésről szóló törvényjavaslatból kiderült, hogy a kormány jövőre több mint 50 százalékkal csökkenti a lakástámogatásra szánt forrásokat (383 milliárdról 182 milliárd forintra), a felújításra pedig már idén sincs támogatás. A CSOK-ra vonatkozó forrás az idei 130 milliárdról 70 milliárd forintra csökken jövőre.

„Hozzáteszem, hogy az idei költségvetés tervezetében eredetileg még 491 milliárd forint szerepelt összesen lakástámogatásokra idénre, aztán ez lecsökkent 383 milliárd forintra” – írta kérdésében Komjáthi Imre.

A fejezeti indoklásban már utaltak arra, hogy a támogatás rendszere területileg „fókuszáltabbá” válik, a kormányinfón történt bejelentés óta kiderült, hogy ez valójában azt jelenti, hogy lényegében megszűnik a CSOK az ötezer főnél nagyobb lélekszámú településeken.

A kormány ígérete szerint, a nagyobb településekre vonatkozóan egy új támogatási rendszert dolgoznak ki: „Állítólag Miniszter Úr feladata lesz a nagyobb településekre vonatkozóan egy új támogatási rendszert kidolgozni” – írta az MSZP társelnöke.

„Ugyanakkor eléggé érdekes az is, hogy a kormány az egyes, jövő évre szóló intézkedéseit a költségvetési törvényjavaslatban éppen csak „belengeti”, de a tényleges lépeseket csak hetekkel később, vagy ki tudja mikor jelenti be” – összegzett Komjáthi Imre.

Éppen ezért, az MSZP társelnöke az alábbi kérdésekkel fordult a kultúráért és innovációért felelős miniszterhez:

  1. Ha „a családok támogatásának fontos részét képezi az otthonteremtési program”, akkor miért szüntetik meg a CSOK-ot az ötezer lakónál nagyobb településeken?
  2. Pontosan mikortól szűnik meg a „városi” CSOK?
  3. Mi a valódi oka annak, hogy megszüntetik a CSOK-ot? Gulyás Gergely a bejelentésekor elismerte, hogy a városokban mindenképpen szükség van hitelfelvételre, ha valaki lakást akar venni, mert a CSOK nem jelent elegendő forrást, így csökkent az igénylés is. Ebből a felismerésből miként jutottak arra, hogy akkor inkább a teljes konstrukciót megszüntetik, elérhetetlenné teszik?
  4. Ha igaz is, hogy kidolgoznak egy új rendszert, akkor miből lesz arra forrás, hiszen a számokat nézve, kétszázmilliárd forinttal kevesebb jut jövőre lakástámogatásokra, mint idén?
  5. Mikortól és milyen feltételekkel kaphatnak majd valamilyen lakástámogatást az otthonteremtéshez a városban élő családok?
  6. Bővítik-e majd a jogosultak körét a CSOK-hoz képest, hogy azok is hozzájussanak végre az állami támogatásokhoz, akik nehezebb anyagi helyzetben vannak?
  7. Mikor indul végre jelentős bérlakásépítés Magyarországon? Mikor lesz sokak számára elérhető támogatás a bérlakásokhoz is?
  8. Mennyi és milyen bejelentést fognak még tenni a jövő évi költségvetést érintően, amiket egyébként már tudnak és bele is kalkuláltak a tervezetbe, csak eddig nem hozták nyilvánosságra a konkrét intézkedéseket?
  9. Milyen támogatási rendszerek válnak még „fókuszáltabbá”?

Kapcsolódó párttagok