mszp.hu | Belföld
2023. január 23. 16:47

Elfogadhatatlan, hogy a kormány nem törődik a gyerekek jövőjével!

Elfogadhatatlan, hogy a kormány nem törődik a gyerekek jövőjével!
Az MSZP támogatja a diákokért kiálló pedagógusokat!

A Magyar Szocialista Párt mélyen egyetért a sztrájkban résztvevő  pedagógusokkal, támogatja eddigi és új követeléseiket. Az MSZP továbbra is fenntartja 5 pontos javaslatcsomagját, mely jelentős mértékben modernizálná a hazai oktatási rendszert.  Az Orbán-kormány oktatáspolitikájának legnagyobb vesztesei a diákok.

Egyhetes országos sztrájkot hirdettek a pedagógusok, mert a kormány továbbra sem ad megnyugtató választ arra, hogyan oldják meg az alacsony bérek, a túlterhelt diákok, a gúzsba kötött tanárok problémáit.

A pedagógusok eddigi elvárásaikon felül azt követelik a kormánytól, hogy vonja vissza azt a rendeletet, amely a tanárok elbocsátásának rendjén módosít, valamint helyezze hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt.

Az MSZP szolidáris a pedagógusokkal, kiáll a követeléseik mellett és egyben elkötelezett egy korszerű oktatási rendszer létrehozásáért.

Hónapok óta nem képes a kormány érdemi megoldást nyújtani a pedagógusok által felvetett problémákra. Nem teljesítik követeléseiket és semmilyen megegyezésre nem hajlandó. A gyerekek jövője a tét! Ideje, hogy a kormány végre meghallja a pedagógusok, a diákok és szülők hangját!

Az MSZP szerint az oktatás minőségének javítása érdekében - a béremelésen túl – a következőkre lenne szükség:

 • A jelenlegi NAT nem tölti be feladatát, ezért hatályon kívül kell helyezni.
   
 • A pedagógusok bürokratikus terheit a legrövidebb időn belül csökkenteni kell.
   
 • A tanároknak nagyobb szakmai önállóságot kell biztosítani.
   
 • Csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok óraszám terheit.
   
 • Új egyensúlyt kell kialakítani a kompetencia alapú és a lexikális tudás között.

MSZP