mszp.hu | Belföld
2024. július 04. 10:02

Elfogadhatatlan, hogy a kormány újabb önkormányzati forráselvonásra készül

Elfogadhatatlan, hogy a kormány újabb önkormányzati forráselvonásra készül
Sajtóhírek szerint Lázár János javasolni fogja a kormánynak a helyi iparűzési adó rendszerének a megreformálását. A miniszter szerint az érintett önkormányzatok mulatságokra, fesztiválozásra, szavazatszerzésre tapsolják el a helyi vállalkozók által befizetett adót.

Az MSZP szerint ezzel a kormány újabb forrásoktól tervezi megfosztani az önkormányzatokat. A Fidesz az elmúlt évtizedben szisztematikusan építette le az önkormányzatiságot Magyarországon. A települések forráshiánya pedig egyre égetőbb, hiszen napjainkra már az alapvető közszolgáltatások ellátását is veszélyeztetheti. Az MSZP már az önkormányzati választások előtt is figyelmeztetett, hogy a kormány további forráselvonásokra készülhet.

Az infláció, az elmúlt években végbement áremelkedés, valamint az állami támogatások csökkenése jelentősen megnehezítették az önkormányzatok feladatellátását, és a kiszámíthatatlan kormányzati politika tervezhetetlenné tette a települések költségvetéseit. Már a fideszes polgármesterek is figyelmeztettek, hogy a további kormányzati forráselvonás, a helyi közszolgáltatások színvonalának csökkenéséhez vezethet.

Az MSZP szerint vissza kellene adni az önkormányzatoknak a gépjárműadóból származó bevételeket, továbbá meg kellene teremteni a lehetőségét annak, hogy a települések újra vállalhassanak többletfeladatokat, akár az egészségügy, akár az oktatás terén.

Az MSZP álláspontja szerint újra kell gondolni a települések finanszírozásának rendszerét annak érdekében, hogy az önkormányzatok színvonalas helyi közszolgáltatást nyújthassanak a lakosoknak, továbbá meg kell teremteni annak a lehetőségét is, hogy a települések közvetlenül is hozzáférhessenek uniós forrásokhoz.

Varga László, az MSZP elnökhelyettese

Kapcsolódó párttagok