MTI/mszp.hu
2012. szeptember 16. 12:26

Elfogadhatatlan, hogy a Malév külföldi repülési jogai a Wizz Airhez kerültek

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Malév legértékesebb repülési jogait a kormány a Wizz Air személyében olyan "offshore cégnek" adta, amelynek "komoly szerepe volt a Malév tönkretételében".

Józsa István, a párt frakcióvezető-helyettese fogalmazott így vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy a Wizz Air saját maga által bevallottan nem Magyarországon, hanem Svájcban fizeti a társasági adót személyszállítással összefüggő eredménye után. A politikus szerint a repülési jogok eladása ezért "haszon nélküli kiárusításként" tekinthető a kormány részéről.    

Kiemelte továbbá, hogy az MSZP továbbra is azon a véleményen van, hogy az országnak szüksége van saját nemzeti légitársaságra, szerinte azonban a kabinet a fent említett lépéssel a reményét is elveszi ennek, komoly problémát okozva ezzel például a főváros idegenforgalmának is.    

Józsa István emellett szólt arról is: szerintük az ügylet "gyanúra is okot ad", a társaság vezérigazgatója, Váradi József ugyanis az első Orbán-kormány idején került a Malév élére. A szocialista politikus elmondta, Váradi József leváltását követően rövid időn belül megalapította a Wizz Airt, amelynek kezdeményezésére indult el 2010 végén az a Malév megszüntetéséhez vezető európai vizsgálat, tehát szerinte a vállalatvezető "tevőleges szerepet játszott a Malév tönkretételében".

Hozzátette: az MSZP szerint "valami hátsó megegyezés van" a Malév körül, meglátásuk alapján ugyanis erre mutat az, hogy a kormány "kiárusította a legértékesebb repülési jogokat", mielőtt végleg tisztázta volna a Malév újraindításának lehetőségét.