mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 01. 13:35

Elfogadhatatlan, hogy mára az Orbán-kormánynak egyetlen női tagja sincs

Elfogadhatatlan, hogy mára az Orbán-kormánynak egyetlen női tagja sincs
A mai naptól Magyarország kormányának ismét nincs női tagja. Gulyás Gergely humorosnak találta korábban megjegyezni, hogy Varga Judit helyett azért kell két férfi kormánytagot kinevezni, mert egy nőt csak két férfi tud pótolni.

Tény, hogy az Európai Unió számos országában női kvótát, illetve paritásos rendszert vezetnek be annak érdekében, hogy mindkét nem képviselve legyen a felsővezetésben és a kormányban is. Eközben Orbán Viktor még mindig ott tart, hogy „nőügyekkel nem foglalkozik”.

Tudjuk, mekkora jelentősége van, ha a kormányban a nőket is képviselik, illetve a társadalom többségét adó nők tudását is használják. Az Európai Unió tagországaiban már évekkel ezelőtt meghaladta a 30 százalékot a női miniszterek száma. Még világviszonylatban is 20 százalék fölött van a női kormánytagok számra – pedig ez a statisztikai adat már az autoriter berendezkedésű államokat is tartalmazza.

Az emberek fele nő, ennek az aránynak a kormányban, a parlamentben és a politikai életben is nagyjából érvényesülnie kellene – hiszen a polgárok által választott „népképviselet” így tudná a társadalmat hitelesen reprezentálni.

Orbán Viktor azonban senkit nem akar képviselni szűk haveri körén kívül. Így újra olyan Orbán-kormányunk van, amelynek egyetlen női tagja sincs. Ez a földhözragadt, avítt és macsó szemlélet egyre jobban akadályozza, hogy Magyarország meg tudjon felelni a 21. századi kihívásoknak. Hogy végre olyan kormányunk legyen, amely minden polgárát képviseli és szolgálja.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese

Kapcsolódó párttagok