2012. szeptember 18. 14:17

Elfogadta Göncz Kinga véleményét az EP foglalkoztatási bizottsága

Az uniós átlagot el nem érő régiók és a támogatásra szoruló társadalmi rétegek számára egyaránt meg kell könnyíteni a kreatív és a kultúrateremtő tevékenységet, és a kulturális értékekhez való hozzáférést - áll abban a véleményben, amelyet Göncz Kinga előterjesztésében elsöprő többséggel fogadott el keddi ülésén az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális ügyi bizottsága.

A szocialista EP-képviselő ahhoz a jogszabálytervezethez készített véleményt, amely a kulturális és kreatív ágazatoknak 2014-2020 között nyújtható európai uniós támogatási programot foglalja össze.

"Ma, amikor csaknem 25 millió ember munkanélküli Európában, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy az eddigieknél nagyobb esélyt teremtsünk a növekedési lehetőségeket felmutató ágazatok számára. Ilyenek a kreatív iparágak: a filmművészet, a televízió, a kultúra, a zene, az előadó-művészet és a kulturális örökségvédelem, amelyek nem csak a munkaerő egyre nagyobb hányadát foglalkoztatják, de ösztönző hatást gyakorolnak más ágazatokra, így az idegenforgalomra, az informatikára, az oktatásra is" - fejtette ki Göncz Kinga a bizottsági szavazás után. A Kreatív Európa programra a következő hétéves költségvetési periódusban 1,8 milliárd eurót javasol költeni az Európai Bizottság.

A szocialista képviselő fontosnak tartotta leszögezni, hogy a kulturális ágazatok nem csak a nemzeti és a nyelvi határok mentén széttagoltak, hanem abban a tekintetben is, hogy egyes társadalmi csoportok alig vagy egyáltalán nem férnek hozzá a kulturális értékekhez, és nincs esélyük kulturális tevékenység beindítására és fenntartására sem. Ezért a parlamenti bizottsági vélemény hangsúlyozza: azokban a tagállamokban, amelyeknek a támogatási kapacitása alacsony, a vásárlóereje korlátozott, külön erőfeszítéseket kell tenni a kulturális és kreatív ágazatok lehetőségeinek a bővítésére. "Fontosnak tartom, hogy a kohéziós országok, köztük Magyarország számára könnyen elérhetővé váljanak a keretprogram eszközei, hiszen ezekben a tagállamokban a kreatív iparágak is nehezen jutnak támogatási forrásokhoz. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek is hozzáférjenek a programhoz és a finanszírozáshoz egyaránt" - fejtette ki Göncz Kinga, hozzátéve, hogy rendszeresen ellenőrizni és értékelni kell e célok teljesülését.

A foglalkoztatási és szociális bizottság emellett felhívja a figyelmet a kulturális élet kisebb szereplőinek, illetve az ágazat induló vállalkozásainak nyújtható támogatási formák - például kölcsönök - széles körű felhasználásának a fontosságára. A Göncz Kinga által készített vélemény hangsúlyozza, hogy a Kreatív Európa programnak támogatnia kell az ágazatban dolgozó szakemberek képzését, kommunikációs és vállalkozási készségeinek fejlesztését.

Háttér:

A Kreatív Európa program a kulturális és audiovizuális ágazatokat támogató Kultúra és MEDIA programok egyesítéséből jönne létre. Az Európai Bizottság 2014-2020 között 1,8 milliárd eurós költségvetést javasol a programnak, ez 37 százalékkal több, mint a jelenlegi hétéves pénzügyi időszakban. A források az európai filmforgalmazás támogatására éppúgy felhasználhatók lennének, mint könyvek fordítására vagy művészek vendégszerepléseinek és művészeti alkotások cseréjének a támogatására.

A Kreatív Európa programról a Tanács és az Európai Parlament együtt döntenek.