mszp.hu | Belföld
2020. június 24. 16:28

Elfogadta új alapszabályát a Magyar Szocialista Párt

Elfogadta új alapszabályát a Magyar Szocialista Párt
Új alapszabályt fogadott el a Magyar Szocialista Párt, ezzel készen áll az ellenzéki egyeztetésre – jelentette be Tóth Bertalan pártelnök szerdán, a párt elnökségi tagjaival és több tisztségviselőjével együtt tartott sajtótájékoztatón.

A dokumentum lehetőséget ad arra, hogy mind a 106 választókerületben előválasztást tartsanak a 2022-es országgyűlési választásra készülve, ott a párt jelölteket állítson, és hogy az ellenzéki tárgyalások során szükséges megállapodásokat az MSZP megköthesse.

„Az elnökség nevében bejelentem, hogy a Magyar Szocialista Párt készen áll az ellenzéki együttműködésre, hogy együtt, közösen vívjuk meg azt a csatát, amelyet egy új, élhetőbb Magyarországért indítunk együtt az ellenzéki pártokkal” – mondta.

Minél előbb, már a nyáron kezdeményezni fogja az egyeztetéseket az ellenzéki pártokkal a közös vízióról, „hogy az ellenzék hogyan képzeli el ezt az új köztársaságot”.

„Mi készen állunk” – mondta a pártelnök – hogy a miniszterelnök személyéről előválasztás legyen; hogy közös jelöltlistát állítsanak az ellenzéki pártok, és kidolgozzák a magyar választóknak szóló ajánlatukat „egy élhetőbb, egy új, szolidáris és igazságos Magyarországról”, mert „így van a legnagyobb esélye a kormányváltásnak és a korszakváltásnak, amiért mi küzdünk”.

Politikai innovációként az alapszabály lehetőséget ad arra, hogy egy női és egy férfi társelnöke legyen a pártnak. Tóth és Kunhalmi Ágnes, az Országos Választmány elnöke bejelentette: a következő tisztújításon közösen pályáznak a társelnökségért.

Tóth Bertalan bejelentette: a párt elkészült a Magyarország újjáépítéséről szóló politikai stratégiájával is, amely megvédi a magyar családokat, a munkavállalókat, a nyugdíjasokat és minden védelemre szorulót; amely Magyarország, az oktatás, az egészségügy és a gazdaság újjáépítéséről szól, hogy a közélet ne a korrupcióról szóljon, a boldogulás útja ne a protekció legyen.

„Ne legyenek egyenlők és egyenlőbbek, hanem legyen egy igazságos Magyar Köztársaság, amelyben mindenkinek helye van és amely egy nemzetként mindenki boldogulásért küzd” – mondta.

Az új alapszabályt online szavazással, 96%-os többséggel fogadták el. Kunhalmi megköszönte a nagyarányú támogatást, mint mondta: ezek szerint az itt álló emberek által javasolt koncepcióra igény van, Magyarország érdekeit szem előtt tartva mind stratégiailag, mint politikailag megfelelő ajánlat.

A női társelnöki poszt bevezetéséről azt mondta: az üzenet a magyar társadalomnak, hogy ne csak jogilag, hanem végre politikailag és gazdaságilag is egyenrangú félként tekintsenek a magyar nőkre a társadalomban és a családokban is.

Kiemelte: az MSZP-nek az ellenzéki együttműködés legerősebb szövetségesévé, „kötőszövetévé” kell válnia; köztársaságpárti szövetségeseikkel összekötik őket az olyan értékek, hogy a társadalmi különbségek csökkenjenek, senkit se rekesszenek ki a jó egészségügyi ellátásból és a tudáshoz való hozzáférésből.

„Mi egy olyan államot képzelünk el, ahol mindenkinek van fedél a feje fölött, ahol mindenkinek nemcsak munkája van, hanem tisztességes bér is jár hozzá” – mondta, úgy folytatva: ne másszon bele a politika az emberek magánéletébe, ne vigyenek el egy Facebook-posztért a rendőrök embereket, és ne legyen veszélyeztetve az Index, illetve a szólásszabadság.

Elmondta: mélyen és hittel áll ki az előválasztás mellett, „itt az idő, hogy a politikai pártok felnőve a feladathoz, az együttműködés politikai feltételeit is megteremtsék”.

 „Arra szövetkeztünk és azért hívunk mindenkit harcba, hogy egy jobb és élhetőbb Magyarországot csináljunk, mert ez az ország sokkal többet érdemel, és több is van benne!” - mondta.