2012. július 13. 09:12

Elfogadták az új sarcot: még drágább a biztosítás...(is)

Januártól már nemcsak a 2012-ben bevezetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb), hanem a casco, a lakás-, és a balesetbiztosítások után is adót kell fizetni. Vélhetően ha nem is az egészet, de a teher nagy (esetleg egész ?) részét a biztosítók tovább hárítják ügyfeleikre (lásd: bankadó, chipsadó, telefonadó, stb.).

“Mindenki jól fog járni.”, mondta Orbán Viktor 2010.májusában, a választások után. Napjainkban helyesen ez így hangzik: “Mindenki jól megjárja”.....Itt adó, ott adó, szinte minden gazdasági szektorban, itt áremelés, ott áremelés (lásd: élelmiszerek), itt sarc, ott sarc és ezt mind fizetni kell(ene), nekünk, a lakosságnak ! Mert, ha egyszer lemaradsz, nem éred utol magad, sosem ! DE MIBŐL!!!!!!! A zemberek a két év óta tartó megszorítások után miből tudnának fizetni ? Semmiből....Az átlag állampolgár napjainkban tízezrekkel keres kevesebbet, mint 2010-ben. Hja, a képviselői, polgármesteri, tanácsadói fizetésekből, sikerdíjas szerződésekből  könnyű.....főleg, a 16%-os SZJA megmaradó többletéből.

A kgfb-nél az adó mértéke a biztosítás díjának 30 százaléka, addig a cascónál a plusz teher 15, míg a vagyon- és balesetbiztosításoknál tíz százalék lesz. A vagyonbiztosítások közé tartoznak egyebek mellett a lakásbiztosítás, melyből jelenleg 3,1 milliót kezelnek a biztosítók, vagyis a 4,2 millió magyar háztartás döntő többségét érinti az új adó bevezetése. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a lakásbiztosítások éves átlagdíja 28 ezer forint, vagyis az erre kivetett új adó évi 2800 forint pluszterhet jelent az érintetteknek. Egészen addig, amíg a biztosításokat tömegével fel nem mondják.....vagy díjnemfizetés miatt megszűnnek.
Mindez nem számít, a lényeg az, hogy a parlament 248 igen szavazattal, 83 „nem” ellenében elfogadta a biztosítási adó jövő januári bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében 2013-tól, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból (kgfb) már ismert módon fizetni kell a casco, valamint a vagyon- és balesetbiztosítások után is. Míg a kgfb-nél az adó mértéke a biztosítás díjának 30 százaléka, addig a cascónál a plusz teher 15, míg a vagyon- és balesetbiztosításoknál tíz százalék lesz.
Szerencsé(nk)re továbbra sem kell adót fizetni az életbiztosítások és a mezőgazdasági biztosítások után. Az indok mindkét esetben ugyanaz: az öngondoskodás erősítése, utóbbihoz ráadásul az állam támogatást is nyújt. Nem terheli adó a viszontbiztosításokat sem, mivel a viszontbiztosításba adott állomány után az adót egyszer már megfizette az eredeti biztosító.

A biztosítási adóhoz azonban így is szinte mindenkinek „szerencséje” lesz. A vagyonbiztosítások közé tartoznak egyebek mellett a lakásbiztosítás, melyből jelenleg 3,1 milliót kezelnek a biztosítók, vagyis a 4,2 millió magyar háztartás döntő többségét érinti az új adó bevezetése. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a lakásbiztosítások éves átlagdíja 28 ezer forint, vagyis az erre kivetett új adó évi 2800 forint pluszterhet jelent az érintetteknek.

Casco-szerződésből közel 800 ezer van, s bár arról nincs adat, hogy ebből mennyi a lakossági és mennyi a céges, de az biztos, hogy az ezek után kivetett adó is sokaknak fájni fog. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének statisztikája szerint az átlagdíj évi 92 ezer forint volt 2011-ben. Ez azt jelenti, hogy egy átlag autósnak a biztosítási adó közel 14 ezer forintot jelent évente, ennyivel kell többet fizetnie a casco után.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy a terhek ennyivel nőnek majd. A kgfb-szerződések után kivetett baleseti adót a biztosítók zömében lenyelték, a kgfb átlagdíját a tavalyi kampányban annyival csökkentették, hogy az ellensúlyozza az új terhet. A lakásbiztosítások és a casco piacát is évek óta kemény árverseny jellemzi, így elképzelhető, hogy a biztosítók legalább részben, például az új ügyfelek esetében átvállalják a költséget, de teljesen biztosan nem fogják benyelni.

Az eredeti tervek szerint a biztosítási adó felváltotta volna a kgfb-szerződések után idén január óta fizetendő baleseti adót, bár az említett 30 százalékos mérték nem változott volna. Ezt végül elvetették, az indoklás szerint azért, mert a biztosítók kiépítették a baleseti adó informatikai rendszerét, amely jól működik, és a változás több hátránnyal járna, mint amennyi előny a baleseti adó megszüntetése miatt várható. Problémát okozott volna a már beszedett, de visszajáró baleseti adó elszámolása.

A biztosítási adó kivált két közterhet: a biztosítókat terhelő különadót és a tűzvédelmi hozzájárulást. Az új teher azonban így is összességében 52,5 milliárd forint tehernövekedést jelent a biztosítási szektornak, amely a tavalyi évet 15 milliárdos adózott nyereséggel zárta, vagyis nincs mozgástere ahhoz, hogy benyelje ezt az extra költséget, így szinte biztosan kénytelen lesz továbbhárítani azt ügyfeleire. A biztosítási adó alanya amúgy a biztosító (szemben a baleseti adóval, melyet „csak” beszednek a biztosítók), ám semmi sem tiltja, hogy ráterheljék azt az ügyfelekre.

Ez az új adó is a tipikus orbáni, fideszes népsanyargatás stratégiája: sokszor, kis összegekkel kell lenyúlni a zállapolgárt és minden alkalommal elmagyarázni, hogy ez csak ennyi, hogy ebbe nem kell belehalni, hogy ebből Szent István Magyarországa épül, hogy Szűz Mária is áldását adta rá és hogy nép-nemzeti, meg keresztyén, stb, stb. Talán csak egyet nem vesznek számításba Orbánék: a zállampolgár egyre nehezebben, de még tűr (de inkább fél..munkahely, beosztás, stb.), de azért nem hülye, átlát több szitán is és sosem felejt.

A legnagyobb baj azonban az, hogy a zemberek nem fogják tolerálni sajnos azt sem, amikor a következő kormány a fideszes gazdaság-politikai ámokfutás cehjének eltüntetésére valamit kénytelen lesz megtenni, mert egy állam vagy a ma beszedett adókból tartja fenn magát és fizeti a múltbéli kötelezettségeket, vagy hitelek felvételével ő is áthárítja az őutána következő kormányokra. Sok más mellett azt is meg kellene tanulnunk nekünk, zállampolgároknak, hogy választásokkor ne hagyjon el bennünket a józan ész, ne üljünk fel orbáni, fideszes populista ígérgetéseknek, ne higgyük el, hogy a drasztikus adócsökkentés ránk is vonatkozik majd, és hogy az 1 millió munkahelyből a kormány 4 éve alatt akár egyet is létrehoznak, hogy a mi javunkra mentik meg a nyugdíjakat, hogy az egészségügy, az oktatás "megmentése" a mi hasznunkra válik. Fel kellene ébredni és jól az eszünkbe vésni: a beígért igyenkonyhát (kenyeret a vazullusoknak, cirkuszt a népnek) keményen meg kell fizetni vagy nekünk, vagy gyermekeinknek.

Biztosan emlékeznek még Önök is a 2010. évi fideszes szlogenre: Az Orbán kormány az adócsökkentések kormánya lesz ! Sajnos 2012-re kiderült, hogy az Orbán kormány a füllentések, a nagyotmondások, a megszorítások, a pofátlanságok, a handa-bandázók kormánya lett ! Mikor ébrednek már fel a fideszhívők is, hogy ilyen gyenge, nívótlan, stratégiát nélkülöző kormány még nem volt Magyarországon a rendszerváltás óta.

Az igazi kár a gazdaságban amiatt keletkezik, hogy még jobban visszaszorul a belső piac és még kevésbé ösztönöz vállalkozásra az új orbáni világrend. Ezekkel egy olyan öngerjesztő, leépülési folyamatot indítanak el, amelynek hatása 2- 3 éven belül teljesen lepadlózza az országot. És akkor már nem lesz mit megadóztatni......sem

Dr. Kovács Tamás MSZP helyi elnöke