2011. április 05. 16:30

Elfogyott a türelem!

A Nemzeti Együttműködés Rendszerét meghirdető Fidesz-KDNP pártszövetség az elmúlt tíz hónapban együttműködést a legkevésbé sem, bajt azonban annál többet hozott a magyar nyugdíjas társadalom fejére. Az idősügyi szervezetek türelme mára elfogyott a kormánnyal szemben.

Korózs LajosA három millió magyar nyugdíjast képviselő MSZP számára elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-KDNP-kormány az elhibázott adó-és gazdaságpolitikájának árát a gyakran amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő idős emberekkel fizettesse meg.

Az igazságtalan egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer, valamint a felelőtlen és pazarló költségvetési politikája miatt a Fidesz-KDNP a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása ellenére is komoly megszorításokra kényszerül. Az elvonások szinte kivétel nélkül az idős, kiszolgáltatott vagy beteg embereket sújtja. A kormány eközben több mint tíz hónapja nem hívja össze az Idősügyi Tanácsot.

Pedig lenne miről beszélni: a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazás lehetőségének korlátozása, illetve megszűntetése, a rokkantnyugdíjasok terrorban tartása, a gyógyszerárak drasztikus emelése mind-mind a Tanács hatáskörébe tartozó intézkedés.

A napokban végrehajtott brutális gyógyszerár-drágulás mintegy másfél millió idős embert érint, s esetenként még a korábban várt 20-25 százalékos értéket is meghaladja. (Van olyan készítmény, amelynek térítési ára közel háromszorosára emelkedett!) De hírek szerint ezzel még nem ért véget a nagy "gyógyszerkassza-fúrás": az év hátralévő részében és jövőre további drágulások várhatók, sőt, egyes gyógyászati segédeszközök (például a cukorbetegek inzulinpótlásához elengedhetetlen fecskendők) állami támogatása is csökken.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a három legnagyobb taglétszámú nyugdíjas szervezet mind türelmét, mind bizalmát elvesztette az együttműködés látszatára sem adó Fidesz-KDNP-vel szemben, és a kormány által - nyugodtan kimondhatjuk - halálra ítélt Idősügyi Tanács helyébe új, civil társadalmi érdekvédelmi fórum létrehozását kezdeményezi.

A szerdán először összeülő Idősek Egyeztető Fórumán szó lesz a magyar nyugdíjasokat érintő összes aktuális problémáról. Ám annak érdekében, hogy ne csak kérdések, hanem válaszok is elhangozzanak, a szervezetek nagy érdeklődéssel várják Réthelyi Miklós nemzeti erősforrás miniszter úr részvételét.

 
Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja