mszp.hu | Egészségügy
2021. március 24. 10:42

Elfogyott az egészségügyi kapacitás a kormány elhibázott járványkezelése miatt?

Gulyás Gergely még március 18-án álhírnek nevezte, hogy kapacitásproblémák lennének az egészségügyben, ugyanakkor a kedd éjszaka megjelent kormányrendelettel gyakorlatilag megkezdődik az egészségügy teljes körű államosítása.

Már a járvány kitörése előtt is létszámhiánnyal küzdött az egészségügyi rendszer, azonban a Fidesz tovább súlyosbította a helyzetet, mivel az új szolgálati jogviszony felelőtlen kikényszerítése miatt 5500 dolgozó távozott a teljesítőképessége határán levő magyar egészségügyből.

Az új intézkedéssel a kormány egyfelől beismeri, hogy igenis kapacitásproblémákkal küzd az egészségügyi rendszer, másfelől pedig az újabb centralizációval az a célja, hogy az önkormányzatokat teljesen kizárja a járványkezelésből.

A rendelet fontos eleme ugyanis, hogy szakmai irányító lesz a városi kórház a járóbeteg szakellátás és a háziorvosok felett, valamint a háziorvosokat és a szakrendelőkben dolgozókat kirendelhetik a városban működő egészségügyi intézményhez. A megyei intézmények hatáskörét pedig kiterjesztik valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására.

A rendelettel kapcsolatban az alábbi kérdésekre várjuk a kormány válaszát:

Ez az intézkedés beismerése annak, hogy az egészségügyi kapacitás működőképességének végső határához érkezett?

Biztosított-e a nem COVID-os betegek ellátása? A kormány elhibázott járványkezelése miatt marad-e még koronavíruson kívüli betegségek ellátására megfelelő háziorvosi és szakorvosi személyzet? Mi a terve a kormánynak azokkal a betegekkel, akik szakrendelésre vagy háziorvosi ellátásra várnak?

Továbbá a rendeletben felfüggesztik azt a rendelkezést, amely megszabja, hogy az egyes kórházi osztályok milyen személyi és műszerezettségi feltételekkel működhetnek. Ez azt jelenti, hogy az országos kórház-főigazgató engedélyével, kevesebb orvossal, ápolóval és géppel is üzemeltethető intenzív osztály?

A mostani lezárások úgy tűnik, nem elegendőek. Beismeri-e azt a kormány, hogy a kései intézkedések miatt a lezárásoknak szigorúbbnak kell lenniük és tovább kell tartaniuk?

Emberi életek megmentéséről van szó, ezért az MSZP felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a titkolózást! Pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást követelünk!

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő