MTI/mszp.hu | Belföld | nőnap díjátadás
2013. március 02. 12:59

Elhanyagolta a nőket a kormány

Az MSZP szerint a kormány az elmúlt években elhanyagolta a magyar nőket, a Fidesz-KDNP politikáját ugyanis a "háziasszonynak a konyhában a helye" felfogású "macsó cinizmus" uralja.


Gurmai Zita, a szocialista párt nőtagozatának elnöke az MSZP nőnapi szombati budapesti díjátadó ünnepségén arról is beszélt, talán a magyar nőknek a legfontosabb a Fidesz-KDNP-kormány leváltása, mert a kabinet "otthoni díszként" tartja számon őket, amit szerinte az is mutat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszédeiben rendszeresen háziasszonynak szólítja a nőket.

A politikus szerint a Fidesz elhanyagolta a nőket, és ezt most kommunikációs kampánnyal próbálják ellensúlyozni. Azt mondta, nem hisznek a kormánypárt ígéreteinek, helyette tetteket várnak, például nőbarát gazdaság-, társadalom- és szociálpolitikát.    

Véleménye szerint ehhez szükség lenne arra, hogy ismét alkotmányba foglalják: egyenlő munkáért egyenlő bérezést kell biztosítani. Emellett szorgalmazta, hogy az alaptörvényből vegyék ki az abortusz tilalmát lehetővé tevő rendelkezéseket.


Az ünnepségén Horváth Csaba, a párt alelnöke Juhász Gyula versével köszöntötte a párt székházában megjelenteket, majd Mesterházy Attila pártelnökkel és Gurmai Zitával közösen átadták az MSZP Szegfű-oklevélét, Szegfű-díját és Közéleti díját. Utóbbi elismerést Kaczvinszky Barbara színész, újságíró, Rónai Egon újságíró, az ATV műsorvezetője, Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda volt vezetője, Szalai Anna, a Népszabadság újságírója, valamint - a legnagyobb taps mellett - Szepesi György rádiós sportújságíró vehette át.


"2014-ben ezt a bandát elzavarjuk" - mondta Mesterházy Attila, aki Szepesi György a "választást meg kell nyernünk" kijelentésére reagált így. Az MSZP elnöke szerint pártja történelmet ír majd a következő évben, azt követően pedig erősebbé, igazságosabbá, szabadabbá és demokratikusabbá teszik Magyarországot. Mint mondta, ebben a munkában a párt nőtagozatának és a nőknek is komoly szerepük lesz, akik képesek lehetnek új, kompromisszumokra nyitott politikai stílust képviselni.


Gurmai Zita záróbeszédében azt ígérte, hogy az MSZP kormányra kerülve kitüntetett figyelmet szentel majd a nőknek, ezt megelőzően azonban aktív kampánytevékenységre lesz szükség. Jelezte ugyanakkor, nem történhet úgy, hogy "miénk a munka és az uraké a mandátum". Az MSZP nőtagozatának elnöke ezzel összefüggésben biztatónak nevezte, hogy a pártvezetésben "kérés nélkül hallható" a parlamenti női kvóta bevezetésének szándéka.