mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 08. 17:02

Élhető életet a panelek lakóinak!

Az Orbán-kormány cserbenhagyta az embereket a lakáskorszerűsítés terén is: a magyar panelek lakói sokkal többet fizetnek fűtésért vagy hűtésért, mint egy átlag európai polgár.

Ezen segítene a Karácsony-kormány panelprogramja – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd és Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke Csepelen Komjáthi Imrével, az MSZP elnökhelyettesével közös sajtótájékoztatón szerdán.

Akikkel az utcán találkoznak az előválasztási előkészületek során: a becsületes többség, elmondták: „elegük van abból, hogy Orbán bandája teleönti lelketlen betonnal az országot”, nekik meg nem jut arra, hogy felújítsák a lakásukat, vagy energetikai fejlesztéssel csökkenthessék a rezsijüket – mondta Komjáthi, aki az előválasztáson az MSZP-Párbeszéd szövetség, a DK és az LMP közös jelöltje Csepelen és Soroksáron.

„Programunk egyik sarkalatos pontja a panelprogram” – jelentette ki.

Kormányváltás esetén Karácsony Gergely vezetésével élhetőbbé kell tenni a panelekben lakók életét, hiszenaz Európai Unióban a legutolsóként kullogunk a panelprogram energiahatékonysági felújításában” – mondta Szabó Tímea.

A panellakás „jó, korszerűsíthető lakás”, a Fidesz meg is ígérte 2010-ben, hogy minden évben a panellakás-állomány 10%-át felújítja, hogy energiahatékonysági és fűtési szempontból korszerűek legyenek; „aztán újra megígérte 2013-ban és 2018-ban is. Azaz látjuk, hogy mindig a választások előtt ígérkezik egy ilyen döntés, de (...) aztán valahogy sosem sikerül ezt megvalósítani” – mondta.

„Az Orbán-kormány cserbenhagyta az embereket, nincsenek lakásfelújítási programok”, pedig az Európai Unióból „ömlött a pénz”, amely sok százezer, sőt sok millió ember korszerű lakhatását biztosíthatta volna. Csakhogy a Fidesz ezeketaz európai uniós pénzeket a lakossági energiahatékonysági felújításról átterelte az állami épületek felújítására – mutatott rá a Párbeszéd társelnöke.

„Ezen nekünk változtatni kell!” – mondta, úgy folytatva: ezért van szükség arra, hogy Komjáthi Imre megnyerje az előválasztást és 2022-ben fideszes ellenfelével szemben a választást is, hogy végre a csepeliek is részesei lehessenek az életüket segítő panelprogramnak.

Elmondta: Magyarországon az emberek 13%-a él panellakásban, Budapesten20%, a régi ipari nagyvárosokban akár 40%; Csepelen minden harmadik ember. A klímaváltozás „kellős közepén”, szélsőséges időjárási körülmények között, a beton akár 70°C fokot is sugározhat. A fideszesektől viszont „ehhez képest fakivágásokat látunk, (...) teljesen magukra hagyták az embereket”.

Komjáthi azt mondta: a csepelieknek és a soroksáriaknak arra van szükségük, hogy olyan építőanyagra költsenek, ami őket és a családjukat szolgálja. Ígéretet tett: „a megoldások embereként” mindentmeg fog tenni ezért a lehetőségért, és kikényszeríti a megoldást, ha bejut a Parlamentbe.

„Én Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltünk embere vagyok”, „ő a becsületes többséget, a 99%-ot képviseli az urizáló 1%-kal szemben. (...) Én ezt a hangot viszem tovább, ezt képviselem: a csepelieket, a soroksáriakat, hogy a tervek ne csak tervek maradjanak” – tette hozzá, támogatást kérve az előválasztáson.

Tóth Bertalan kiemelte: a biztos lakhatás mellett a biztos megélhetésre is szükség van, ezért javasolja az MSZP, hogy a minimálbér legyen adómentes, a kisnyugdíjakat zárkóztassák föl, és emeljék meg a családi pótlékot és a mindennapi életet segítő ellátásokat.

„Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, Komjáthi Imre az egyik garancia, hiszen élharcosa annak, hogy mindenkinek jusson annyi, amiből meg tud élni” Csepelen és Soroksáron is – mondta, „a demokrácia ünnepének” nevezve előválasztást; a folyamatot, „ahol kiválasztjuk a Fidesz kihívóit”.

„Semmi sem drága a Fidesz számára” jelentette ki, úgy folytatva, nem lehet elmenni amellett, hogy kiderült: ez év márciusában egy ellenzéki médium tulajdonosát is megfigyelte a hatalom; az ő telefonjára is rátelepítette a kémprogramot, amellyel újságírókat, politikusokat, vállalkozókat és olyan embereket figyeltek meg, akik veszélyesek lehetnek a Fidesz hatalmára.

„Ezt meg kell állítani!” – jelentette ki határozottan.

„Ezt kormányváltással meg fogjuk állítani, (...) kormányváltás után fel fogjuk tárni a Pegasus-ügy összes részletét, és minden felelőst el fogunk számoltatni!” – ígérte.