2012. március 14. 08:55

Elhibázott és méltánytalan, hogy ezzel a magyar népet is büntetik

"Az MSZP európai parlamenti képviselői eddig képviselt álláspontjukhoz következetesen ragaszkodva méltánytalannak és igazságtalannak tartják a Pénzügyminiszterek Tanácsa által hozott döntést a Magyarországnak folyósított uniós felzárkóztatási források felfüggesztéséről. Bár a költségvetési túlköltekezés miatt 2004 óta folyik eljárás Magyarország ellen, a mostani intézkedés közvetlen kiváltó oka az Orbán kormány elhibázott gazdaságpolitikája. A fejlesztési források felfüggesztése mégis a magyar önkormányzatokat, a vállalkozásokat és az állampolgárokat bünteti. Ha a magyar kormány mielőbb megváltoztatja a zsákutcába került gazdaságpolitikáját, van esély a mostani döntés megváltoztatására" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

A szocialista delegációvezető kiemelte, hogy a döntést olyan összetételű pénzügyminiszteri tanács hozta, amelynek 27 tagja közül mindössze négy sorolható a baloldalhoz. "Jobboldali pénzügyminiszterek büntették a jobboldali magyar kormányt. Felesleges tehát 'nemzetközi baloldali összeesküvést' vizionálni. Ehelyett az Orbán kormánynak végre hiteles gazdaságpolitikai programot kellene kidolgoznia, amely fenntartható módon csökkenti a a magyar költségvetés hiányát, ugyanakkor elősegíti a munkahelyteremtést és ösztönzi a gazdasági növekedést."

 
A szocialista politikus aláhúzta, hogy a mai döntést már júniusban megváltoztathatják a pénzügyminiszterek, amennyiben a magyar kormány végre tartósan csökkenti a költségvetési hiányt és hiteles gazdaságpolitikai programot dolgoz ki. "Az Orbán kormánynak továbbra is lehetősége van tehát arra, hogy korrigálja kudarcos gazdaságpolitikáját, és eltörölje az egykulcsos adórendszert. Ez jelentős segítség lenne a középosztály és a szerényebb jövedelműek számára és érdemben javítaná a költségvetés helyzetét."