nyugat.hu | Belföld | Szombathely gyász
2014. május 23. 22:45

Elhunyt Gyebrovszki János

A szombathelyi közgyűlés MSZP-s képviselője 58 éves volt, évek óta súlyos betegséggel küszködött.

Végigfutott Szombathelyen a hír: ma este 19 órakor a szombathelyi kórházban elhunyt Gyebrovszki János, a szombathelyi közgyűlés szocialista képviselője, a város politikai életének egyik meghatározó alakja, közismert polgára.

Gyebrovszki János 1956 október 23-án született, Budapesten. 18 éves koráig nevelőotthonban nevelkedett, majd kertész szakképzettséget szerzett. Később politikatudományi és marketing reklámszervezői tanulmányokat folytatott, majd Pécsett szerzett egyetemi diplomát, okleveles humán szervező szakon.

Szombathelyen 1990 óta élt, négy gyermeket nevelt fel, négy éve született meg az első unokája.

A politizálás melett a szociális foglalkoztatásban is dolgozott - másfél évig volt a Savaria Nett-Pack gyárának vezetője. Kuratóriumi elnöke volt a Szombathely Város Jóléti Alapítványnak, alapítója a Baleseti Sebészetért Alapítványnak és a fogyatékosokat támogató Napház Alapítványnak. Számos jótékonysági akcióban vett részt.

A szombathelyi közgyűlésnek 2002-ben lett a tagja, azóta is minden választáson egyéni választókerületi képviselői mandátumot szerzett. Tagja volt a pénzügyi, gazdasági, valamint a közbeszerzési bizottságnak, elnöke a szociális bizottságnak.

Nem vágyott az országos politikába, képviselői munkája során mindig is választókerületének, a KISZ-lakótelep környékének érdekeit tartotta szem előtt - és választói el is ismerték ezért. Szókimondó politikus volt, lelkes, harcos típus, a közgyűlési viták sem tartották vissza attól, hogy képviselje az általa jónak tartott gondolatokat, az ö városrészét. Szeretett az emberekkel beszélgetni, a városban élni, piacra járni.

Két évvel ezelőtt jelentkező betegsége miatt némileg visszavonult a közélettől, de tavaly ősztől ismét részt vett az önkormányzat munkájában. Betegségét végig bizakodva viselte. 58 éves volt.

Egy köresemesben így búcsúztak tőle:
"Gyebró 19 órakor feladta a küzdelmet, gondoljatok rá szeretettel!"

Gyebrovszki Jánossal készült utolsó interjúnk itt olvasható.