mszp.hu | Belföld
2020. július 30. 17:02

Elindul az MSZP szabad vizeket megvédő népszavazási kezdeményezésének elbírálása

Elindul az MSZP szabad vizeket megvédő népszavazási kezdeményezésének elbírálása
Átvette a Nemzeti Választási Bizottság az MSZP három népszavazási kérdését a szabad vizek védelmében, így napról napra ketyeg a maximum 30 napon belüli elbírálási határidő.

Az ellenzéki párt bízik benne, lesz olyan elfogadott kérdés, ami ősszel segíti majd a Balaton-törvény kedvező irányú módosítását, mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke szerda este a Klubrádió Esti gyors című műsorában.

A korábbi, nagyon emlékezetes botránnyal szemben, amikor a kormány felbérelt, kopasz verőlegényekkel akadályozta meg az MSZP-t alkotmányos népszavazási kezdeményezésének megtételében, most az NVB törvényesen átvette kérdéseiket elbírálásra. Innentől legfeljebb 30 napja van egy vagy több kérdés jóváhagyására, hogy a magyar emberek augusztusban már egy ügydöntő népszavazásra készülhessenek közkincsünk, a Balaton és más szabad vízpartjaink megőrzéséről.

Kunhalmi Ágnes elmondta, a kezdeményezésre azért van égető szükség, mert például az északi parton már csak 2-3 szabadstrand van, és a Balaton környéke tele van a NER-oligarchák által elkezdett és félbehagyott építkezésekkel. „Keszthelyen is most zárta be idén az utolsó szabadstrandot a fideszes önkormányzat, bár a választáson azt ígérték, hogy megtartják az embereknek.

Léptünk, hogy megállítsuk azt a folyamatot, ami 2016 után nagyon felgyorsult, hiszen akkor változtatta meg a kormány a Balaton-törvényt úgy, hogy lényegében akadálymentesen tudja kisajátítani, és egyfajta csatatérré tette ezáltal a Balaton egész környékét az új jobboldali burzsoázia” – emlékeztetett.

Kérdésre, a szocialista politikus ismertette az MSZP által benyújtott népszavazási kezdeményezés 3 kérdését:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra történő belépésért ne kelljen belépődíjat fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra 2020. augusztus 1. napján fennálló állapotokhoz képest építési és változtatási tilalmat rendeljen el?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat rendeljen el?

Elmondta, bíznak benne, hogy a Nemzeti Választási Bizottság megfelelőnek fogja ezeket a kérdéseket titulálni, hiszen rendkívül káros az a folyamat, ami jelenleg a tavak körül zajlik. „Csak primer nyereségérdekek mozgatják a kisajátítást, amit a NER-lovagok csinálnak, és csak a NER-lovagok jutnak hozzá a területekhez. Tehát itt szemben állnak nem csak a társadalom jelentős részével, hanem a környezetvédőkkel is” – mutatott rá Kunhalmi.

Kiemelte, ez nem csak a Balatont érinti, hanem a Velencei-tónál is megjelentek az oligarchák. „Minden természetes tavunk területéről, ahol ez a NER rendszer a turizmuson keresztül valamire ráteszi a markát, vagy megneszeli egy kis plusz pénz lehetőségét, a lakosság előbb-utóbb ki fog szorulni. Mi viszont azt mondjuk, hogy összefogással az emberek alanyi jogát meg kell védeni, hogy a saját Magyarországon lévő természetes erőforrásaikhoz, amik szűkösek, hozzáférjenek, és azokat ne csak egy szűk elit tudja kisajátítani”!

Végezetül hangsúlyozta, a szocialisták optimisták a népszavazást illetően, bíznak abban, hogy nem politikai alapon fogják elbírálni a kérdéseiket.  „Aztán pedig, ha átmegy valamelyik, vagy akár mind a három, akkor nagyon számítani fogunk mindenkire”.

Kapcsolódó párttagok