2012. február 16. 09:09

Elismerés illeti a Hollandiában munkát vállalókat, nem megbélyegzés

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő csatlakozott a kelet- és közép-európai munkavállalók ellen lázító holland honlap működtetését elítélő állásfoglalás-tervezethez, amelyet a cseh szocialisták európai parlamenti delegációja kezdeményezett. Az Európai Parlament szocialista frakciója egységesen felszólította a honlapot létrehozó szélsőséges Szabadságpárt támogatását élvező jobboldali holland kormányt, hogy határolódjon el az akciótól.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő csatlakozott ahhoz az állásfoglalás-tervezethez, amelyet a cseh szocialisták EP-küldöttsége kezdeményezett a Hollandiában dolgozó kelet- és közép-európai munkavállalók védelmében. A tervezet szövege, amelyet a képviselőtestület szocialista frakciója egységesen támogat, elítéli az idegengyűlölő, iszlámellenes Geert Wilders vezette Szabadság Pártnak az új tagállamokból érkezett munkavállalók ellen indított online kampányát.

A holland párt néhány napja egy olyan honlapot indított, amelyen a látogatók - akár névtelenül is - panaszt tehetnek a Hollandiában dolgozó kelet-európaiak ellen. "Milyen gondot okoznak Önnek ezek a munkavállalók? Elveszítette már az állását egy lengyel, bolgár, román vagy más kelet- és közép-európai miatt?" - a honlap ezekkel a bevezető kérdésekkel invitálja olvasóit a bejelentésre.

"Wilders pártja veszít a népszerűségéből, választóinak elpártolását fokozott ellenségképzéssel próbálja ellensúlyozni. Már nem elég a muzulmán bevándorlókkal riogatnia, újabban a térségünkből érkezett munkavállalók ellen lázít. A jobboldali holland kormánytól azt várjuk: tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy az országban valamennyi uniós polgár jogait tiszteletben tartsák. Elfogadhatatlan az uszítás, a diszkrimináció minden formája. Az Európai Parlament határozottan fellép az uniós elvek és értékek védelmében" - fejtette ki Göncz Kinga.

A képviselő hozzátette: a Hollandiában álláshoz jutott uniós, köztük magyar munkavállalók túlnyomó többsége a hiányszakmákban dolgozik, munkájával, járulékbefizetéseivel hozzájárul az ország gyarapodásához. Ezért elismerés illeti meg őket, nem megbélyegzés" - hangoztatta a képviselő.

 A jobboldali kormánynak el kell határolódnia a Wilders-párt újabb gyűlöletkeltő akciójától, ahogyan ezt az ellenzéki baloldali Munkapárt már többször követelte. "A szocialisták határozottan és következetesen fellépnek az antidemokratikus lépések, a szabadságjogok megsértése, emberek csoportjainak a megbélyegzése és hátrányos megkülönböztetése ellen, történjen az bármely országban, az Európai Unió bármely tagállamában" - hangsúlyozta Göncz Kinga.