Elítéljük a kárpátaljai magyarságot ért sorozatos támadásokat

Az MSZP-Párbeszéd elítéli a kárpátaljai magyarságot ért sorozatos támadásokat és felszólítja a kormányt, hogy határozottan lépjen fel a kárpátaljai magyarság védelme érdekében.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség épületét egy hónapon belül másodszor éri támadás. Emellett rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és Kárpátalján megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait. Szolidárisak vagyunk a támadást elszenvedett politikai szervezettel, illetve a kárpátaljai magyar közösség miden tagjával.

A támadás egyértelműen szélsőséges politikai erők megnyilvánulása, amelynek teret enged a mindkét országban tapasztalható nacionalista politika. A nemzetállami érdekek érvényesítése és a szélsőjobboldallal történő összekacsintás Magyarországon is jól eladható politikai üzenet, de ennek látható következményei vannak a szomszédos országokban, így Ukrajnában is.

Fel kell lépni a szélsőjobboldali politikai erők támadásaival szemben, a felelősöket, szervezőket minél előbb felelősségre kell vonni. A magyar kormánynak pedig a lehető legrövidebb időn belül kétoldalú tárgyalásokat kell kezdeményeznie a napirenden levő, a kisebbségek jogait súlyosan sértő problémák megoldása érdekében.

Mesterházy Attila
országgyűlési képviselő