2011. augusztus 05. 14:11

Elkezdődött a kórházak felszámolása!

Ingatlanbiznisz a János Kórházban, így találkozik a Fidesznél a luxus és az egészségügy.

Sajnálatos, hogy a János Kórházzal kapcsolatban a kormánynak első gondolta nem az, hogy a kórház sebészetet fejlesszék, hanem hogy egy luxus irodaházat építsenek. A Fidesz egészségpolitikusainak első gondolta nem az, hogy a rezidensek bérezését rendezze, hanem hogy felesleges 5-10 milliárd forintért olyan luxus irodaházat építsenek, amire semmi szükség.

Kártékony és felelőtlen a Fidesz egészségpolitikusainak az ágazathoz való hozzáállása, ami napról napra bizonyíthatóan semmi másról nem szól, csak önös érdekeikről. Miközben magukra hagyják az ágazat dolgozóit, a betegek egyre nagyobb városlisták elé néznek, addig a kormányzat luxus irodaházba és önmaguknak kialakított VIP kórházakba önti feleslegesen a pénzt.

A fővárosi kórházak háromnegyedének bezárása, összességében 100 milliárd forintot meghaladó forráskivonás, minden második magyar kórház bezárása, érdemi bérrendezés helyett látszat ösztöndíj 600 rezidensnek – eddig ez a Fidesz egészségügyi programja. Olyan fizetős egészségügyi rendszer készül, olyan rendszer, amiben a gazdagokat jó minőségű fizetős intézmények, mindenki mást pedig beláthatatlanul hosszú várólistákkal dolgozó, kis számú állami intézmény lát majd el.

Amit a Fidesz másfél éve tagad, azt most tetteivel elismeri: nem felelős gazdálkodással, átgondolt tervekkel, a rendszer újjászervezésével, hanem egyes kiárusítással akarja megoldani a problémákat. Először is ingatlanüzletbe kezdenek a János Kórház területén.

Ezzel elindul a magánérdekek, ingatlanberuházói szándékok nyílt, kendőzetlen összemosása az egészségügyben. Elindul az intenzív kiárusítás és vagyonfelélés, az értékes területeket, épületeket a kormány eladja, a bevételt pedig feléli. Miközben a magánvállalatokat is bizonytalan, a kormánypártok által kézivezérelt üzleti környezetbe kényszeríti, hátráltatva ezzel az átlátható versenyt. Ráadásul az sem tudható, hogy Budapest fideszes városvezetése és a kormány milyen felhatalmazás alapján indítja el az ingatlanüzletet, ugyanis sem a Fővárosi Közgyűlés, sem annak Egészségügyi Bizottsága nem tárgyalt ilyen tervezetet. Még nincs is más tulajdonosa a főváros egészségügyi vagyonnak, a kormány máris nagyszabású terveket szövöget azzal kapcsolatban.

Mindeközben továbbra sincs elfogadott országos egészségpolitikai koncepció, nincsenek ellátásszervezési döntések, nincs kiszámítható jövőkép. Ígéretek sokasága és ingatlanbefektetői tervek naponta kerülnek elő.

Ezért kérdezzük Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt:
Milyen felhatalmazással kezdenének ingatlanügyletbe a János Kórház területén? Melyik felhatalmazott, választott testület tárgyalja majd a kérdést? Elismerik-e, hogy ezzel elkezdődött a gazdag- és a szegénykórházak párhuzamos világának kiépítése?

Horváth Csaba,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakcióvezetője