mszp.hu | Belföld
2020. május 14. 11:36

Ellehetetleníti a kormány az önkormányzatokat: kiterjesztenék a gödi modellt

Ellehetetleníti a kormány az önkormányzatokat: kiterjesztenék a gödi modellt
A gödi modellel milliárdokat vesz majd ki más településeken is a helyi emberek zsebéből a kormány.

Ez ellen egységbe kell kovácsolódni és az Alkotmánybíróságon is haladéktalanul fel kell lépni – erről beszélt Nemény András, Szombathely MSZP-s polgármestere szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes jegyzi azt az új törvényjavaslatot, amely felhatalmazná a kormányt, hogy azokat a gazdasági övezeteket, amelyeken legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházásokat hoznak létre elvegye a helyi városvezetéstől és a fideszes többségű megyei önkormányzatokra bízza. A városok által letárgyalt és létrejött nagyberuházások bevételeinek elvétele jelentős összeget vesz ki az önkormányzatok és így a helyiek emberek zsebéből, sőt, a jogbiztonságot is veszélyezteti.

„Szombathelyen például folyamatban van egy 23 milliárdos beruházás, amiben rengeteg önkormányzati munka volt. Ez nagyon fájdalmas az önkormányzat számára és a cég számára is. Nagyon nagy baj az, ha ilyenek történhetnek egy országban” – mondta el Nemény András.

A városvezető ismertette, hogy a megyéknek nincs kompetenciájuk ahhoz, hogy ezeknek a forrásoknak hol van a megfelelő helye. „Focikapukat vesznek belőle, vagy mezeket? Mert eddig körülbelül ez volt az a feladat, amit ilyen szempontból elláttak.

Nincsenek embereik, nincs infrastruktúrájuk. Mi pedig abban hiszünk, hogy ahol a munkát elvégezték, ahol az értéket megteremtették, ott kell, hogy részesüljenek belőle”!
Az önkormányzatok, az elsőként érintett Göddel az élen, most az Alkotmánybírósághoz fordulnak a helyi emberek érdekében.

Nemény András egyetért, elmondta, nagyon fontosnak tartja az egységes fellépést és az összefogást, akkor is, ha végül Szombathely mégsem kerülne fel a listára, amire egyébként kicsi az esély. „Az összes önkormányzat, ha érintett, ha nem, egységbe kell, hogy összeálljon. Még akkor is, ha például Budapest nem érintett, a szolidaritását ki kell, hogy fejezze. A kistelepüléseknek is egyben kell lenni, mert ez most épp’ nekünk fáj, de ha nem nekünk fájna, akkor is ott fogunk állni bárki mögött” – ígérte Szombathely szocialista polgármestere.

Hangsúlyozta, a kormány idei elvonásai az önkormányzattól már idáig is sok milliárd bevétel-kiesést okoztak. „500 millió forint volt az a két adó, amit a kormány teljesen elvett, és egy 30%-os iparűzési adó csökkenéssel számolunk: ezzel együtt már egy 4 milliárd forint feletti összegről beszélünk. Ehhez jön még az a szociális kiadás, ami a legfontosabb feladata most a városoknak: a munkájukat elvesztők támogatása például100.000 forintot jelent minden ember esetében, aki elvesztette a megélhetését veszélyhelyzet alatt”.

A polgármester elmondta, ezek a szociális kiadások azok, amelyeket különösen veszélyeztet a kormány az ilyen súlyos, sok-milliárdos elvonással. „A kormány által ütött seb, az adóelvonások megingatóak abban, hogy lehet-e menedzselni akár több hónapon át is ezt a szociális segítségnyújtást! Ha ez a tétel megérkezik, ami Göd után Szombathelyre is érvényes lesz, akkor nem fogjuk tudni menedzselni.

Ez azt is jelenti a szombathelyiek számára, hogy akkor nem lesz sporttámogatás, nem lesz kulturális támogatás, csak a kötelező feladatokat tudjuk vinni: ez egy más minőségű életet jelentene Szombathelyen, amit nagyon nem szeretnénk”!

Kapcsolódó párttagok