Népszava
2011. november 15. 10:34

Ellenőrizhetetlen szóbeli tanácsok Hegedűstől

Havi csaknem egymillió forintért ellenőrizhetetlen tartalmú, szóbeli tanácsokat ad Hegedűs Zsuzsa a miniszterelnöknek - derült ki a kormányfői főtanácsadó szerződése kapcsán a Miniszterelnökségnek feltett kérdéseinkre kapott válaszokból.

Nemrég nyilvánosságra került, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt létrehozó szociológus "a társadalmi felzárkóztatás, a társadalmi konfliktusok kezelése" témakörében ad tanácsokat Orbán Viktornak - 2010 júliustól 2012 májusáig tartó szerződése szerint évi mintegy 12 millió forintért.

A Népszava arra volt kíváncsi, hogy Hegedűs időarányosan eddig mekkora összegre nyújtott be igényt és mennyit fizettek ki neki, továbbá szóban vagy írásban, esetleg szóban és írásban egyaránt kell teljesítse szerződéses kötelességét? Levelünkben kértük az eddigi teljesítésigazolások másolatát, továbbá Hegedűs Zsuzsa megbízása kapcsán az általa leadott írásbeli javaslatok, stratégiák, tanulmányok másolatát.

Kérdéseinkre egy hét elteltével, tegnap kaptunk választ Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőtől, ám ez nem tartalmazta a megbízás teljesítésének írásbeli, vagyis kézzelfogható bizonyítékait. Szijjártó csupán annyit közölt, hogy a havi 997 ezer forintos "megbízási díj" teljesítése ez idáig minden hónap lezárását követően teljesült. Vagyis eddig 16 hónap után összesen több, mint 15 millió 954 ezer forintot utaltak a szociológusnak, akinek az ország - a szerződésben foglalt tanácsai mellett - a szociális népszavazás ötletét is köszönheti.

Ám az vélhetően sosem derül ki, milyen tanácsok értek eddig majdnem 16 milliót, hiszen Szijjártó válasza szerint Hegedűs "feladatköre a szerződés tárgyában foglalt feladatokkal kapcsolatos konzultatív jellegű döntés-előkészítés, javaslattétel és értékelés, melyet folyamatosan szóban, rendszeres személyes konzultációkon teljesít." A szóvivő hozzátette: Hegedűs rendszeresen tájékoztatja Orbán Viktort az általa elvégzett munkákról is. Vagyis nincs dokumentálva semmilyen tanács - hacsak hangfelvétel nem készül ezekről a beszélgetésekről.

Az sem meglepő, hogy kérésünkre nem küldték el a teljesítés-igazolásokat - mint Szijjártó válaszából kiderült, ennek nem is lenne sok értelme, hiszen "a teljesítésigazolások kizárólag a tanácsadás megtörténtének tényét dokumentálják." Lapunk mindenesetre ezekre továbbra is kiváncsi.

Lengyel Tibor / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=490930