2011. március 17. 16:10

Ellentétek az európai médiaszabályozásokban

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) március 17-18-án Budapesten szemináriumot tart a sajtó szabadságával és a média átláthatóságával kapcsolatban.

Az elhangzott nemzetközi szakértői előadások kiemelték a különböző országokban található médiaszabályzásra vonatkozó eltéréseket. A rendezvényen bemutatásra került az izlandi parlamenti képviselők által beterjesztett Izlandi Modern Média Kezdeményezés, amely mind a média átláthatóság, mind a sajtószabadság kérdésében szöges ellentétben áll a sajtó szabadságát súlyosan korlátozó magyar médiatörvénnyel.

 Az új magyar médiatörvénnyel a konzervatív kormány kísérletet tett arra, hogy kontroll és szabályozás alatt tartsa a médiát. Az MSZP határozottan ellenzi és ebben a formában továbbra is elfogadhatatlannak tartja a média szabadságát veszélyeztető törvényt. A kétharmados jobboldali többséggel elfogadott törvény olyan intézkedésekkel korlátozza a sajtó függetlenség, mint a rendkívül magas és indokolatlan pénzbírság kiszabása azokra, akik nem felelnek meg a kiegyensúlyozott híradás kritériumának. A híradás kiegyensúlyozott tartalmát pedig egy olyan tanács dönti el, amelynek tagjai kizárólag a kormányzó párt delegáltjai - hangsúlyozta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

 Ez egy kulcsfontosságú pillanat az európai sajtó számára - kezdte felszólalását Philip Cordery, az európai szocialisták főtitkára. Az Európai Bizottság válasza a magyar kétharmados többséggel elfogadott törvényre félénk és gyenge volt, emelte ki a főtitkár. Ahogy látjuk, a magyarhoz hasonló szabályozás készül Romániában is. Épp ezért felszólítjuk a Bizottságot, hogy mielőbb készítsen elő egy, a sajtó szabadságának minimális követelményeire vonatkozó uniós irányelvet - tette hozzá Philip Cordery.

 Az Európában általánosan tapasztalható ellentétes sajtótörvényekkel szemben az izlandi parlament tavaly a sajtó és véleménynyilvánítás szabadságának védelméért fogadott el egy speciális javaslatot. A szociáldemokrata képviselők által benyújtott kezdeményezés egyhangú támogatásra talált az izlandi parlamentben. Bízunk abban, hogy mikor ez a javaslat életbe lép, Izland lesz az oknyomozó újságírás és a világ minden részéről érkező emberjogi csoportok biztonságos menedéke. Talán ez majd arra ösztönzi a többi európai országot is, hogy hasonló védelmet nyújtsanak a sajtónak. Miért ne lehetne ez a törvény Izland hozzájárulása az Európai Unióhoz, miután 28. tagországként csatlakozik? - tette fel a kérdést, Róbert Marshall, izlandi szocialista parlamenti képviselő, a benyújtott javaslat egyik fő támogatója.