mszp.hu | Belföld | Oktatás
2020. március 17. 20:43

Ellentmondó kormányzati bejelentések a budapesti reptér bezárásáról

Ellentmondó kormányzati bejelentések a budapesti reptér bezárásáról
Hétfőn arról kérdeztem a kormányt, hogyan lehetséges, hogy olyan fertőzött országokból, mint Franciaország vagy Spanyolország, mindenféle ellenőrzés nélkül, egyszerűen be lehet lépni Magyarországra.
Nagy István miniszter válaszában kijelentette, hogy március 17-e éjféltől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repteret lezárják, ezt többször is megerősítette.
 
Hétfő este Kovács Zoltán államtitkár már cáfolta a miniszter szavait, miszerint mégsem fogják lezárni a repteret. Külföldiek továbbra is elutazhatnak, belépni azonban csak magyarok léphetnek be.
 
Kedd reggelre kiderült, ez az információ sem volt pontos, a magyar utazó nem magyar állampolgár közeli hozzátartozója is beléphet Magyarországra.
 
A kormány 24 óra alatt 3 eltérő tájékoztatást adott a reptér bezárásával kapcsolatban. Nem először fordul elő a veszélyhelyzet kihirdetése óta, hogy pontatlan, egymásnak ellentmondó információkról tájékoztatják a magyar családokat. Ez elfogadhatatlan, amikor a pontos, hiteles és azonnali tájékoztatás a leghatékonyabb fegyver a járvány kezelésében!
 
Sajnos továbbra sem hajlandó a kormány kiterjeszteni a külföldről hazaérkezők tesztelését, így sem a Franciaországból, Spanyolországból, Németországból, Svájcból, illetőleg Ausztriából érkezőket nem szűrik. Azonnal cselekedni kell az ellenőrzések kiterjesztéséről, mert jelenleg már valamennyi uniós tagállamban találtak fertőzöttet.
 
E kiterjesztés ma mindannyiunk érdeke!
 
Minderre való tekintettel továbbra is válaszokat várunk arra:
 
  • Miért nem terjesztik ki a már korábban meghatározott országok körét az Unió valamennyi tagállamára?
     
  • A már korábban meghatározott országokon túl a többi súlyosan fertőzött országokból haza érkező valamennyi magyar állampolgárt ellenőrzik-e?  
     
  • Hogyan kezelik a vegyes állampolgárságú családokat akár a szűrés, akár a karantén elrendelése esetén, azonos előírások vonatkoznak-e a családtagokra?
     
  • Összességében: miért nem adnak ki továbbra sem hatósági ellenőrzést a reptérre?
 
 
A kérdéseinket elküldtük az operatív törzsnek és elvárjuk, hogy mai, keddi sajtótájékoztatójukon megadják a válaszokat. 
 
Kunhalmi Ágnes
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó párttagok