mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Oktatás
2021. június 09. 08:01

Ellenzéki egyezség: azonnali 30-35%-os béremelést a pedagógusoknak!

Ellenzéki egyezség: azonnali 30-35%-os béremelést a pedagógusoknak!
Az ellenzéki demokrata szövetség pártjai között egyezség van arról, hogy a pedagógusok vetítési alapját újra a minimálbérhez kell kötni; ez azonnali, 30-35%-os béremelést jelentene a pedagógusoknak – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

Ezt az összeget a pedagógusok egyszerre, egy összegben kapnák meg, „mert ennek úgy van értelme” – mondta a társelnök.

Orbán ezt megígérte, de „azzal a lendülettel” el is vették, ez pedig „galádság”, „egy nagyon nagy sérelme a pedagógustársadalomnak” – mondta.

„Az első és legfontosabb ígéretünk, hogy (…) újra a hozzá kell kötni ezt a vetítési alapot a minimálbérhez. Ebben egyezség van” – hangsúlyozta Kunhalmi.

A vetítési alap a bértábla kiindulópontja, erre rakódik a magasabb bér például olyan szempontok alapján, hogy kinek milyen a végzettsége, hány éve dolgozik a pályán, hány diplomája van – magyarázta. Azért akarják a minimálbérhez kötni, mert ha az emelkedik, akkor a többi is automatikusan emelkedik.

„Ez egy olyan közös vállalásunk, amit muszáj lesz megcsinálni ahhoz, hogy a pályán tartsuk” a pedagógusokat – mondta a társelnök, de hangsúlyozta: a bér „fontos, de nem elégséges” feltétel ahhoz, hogy vonzó legyen a pálya.

Az ellen hat, „ha egy rendszer központosított; hogyha nincs szabadság, hogyha egy fortélyos félelem miatt meg kell felelni egyfajta állami elvárásnak”; hogyha egymást figyeltetik a pedagógusok, vagy ha egy központból akarják megmondani, mit kell tanítani egy kiskunmajsai meg egy budai gyereknek.

„A KLIK-et mindenféleképpen meg kell szüntetni, és utána ki kell alakítani közösen a szakmával egy olyan rendszert, ami fenntartható, finanszírozható, kiszámítható, szakmai, és visszaadja a szabadságnak azt a fokát, hogy a tanár és diákja szabadon kiteljesedhessen egy oktatási rendszerben” – mondta a társelnök.

Elmondta: a pedagógusoknál is hatalmas az elvándorlás, miközben egyre kevesebben jelentkeznek a pályára. Nagyon sokan már az első 3-4 évben otthagyják a tanítást, ráadásul rengeteg pedagógus fog nyugdíjba vonulni.

Ezért „muszáj bért emelni”, ahogy a rendőröknél és a szociális szférában dolgozóknál is.

Felidézte: Medgyessy Péter szocialista kormánya végrehajtott egy átlag 50%-os béremelést, „ezt megcsinálta a Fidesz is, az más kérdés, hogy milyen feltételek mellett”. Az látszik: „11 év már mégiscsak eltelt, és még mindig nagyon alacsonyak a bérek”.

Budapest XVIII. kerületi újraindulásáról azt mondta: gyakorlatilag minden ellenzéki párt támogatja, a DK-t kivéve.

„Egyenes gerinccel és becsülettel végigcsinálom az előválasztást, és bízom abban, hogy újra én állhatok a fideszessel szemben, és megverhetem őt újra” – jelentette ki Kunhalmi.

Kapcsolódó párttagok