mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. február 18. 10:45

Ellenzéki pártok: Ne használja adatgyűjtésre a védőoltás-regisztrációt a kormány!

Ellenzéki pártok: Ne használja adatgyűjtésre a védőoltás-regisztrációt a kormány!
Hiába sújtja Magyarországot régóta nem látott világjárvány, a kormány a védőoltásra való regisztrációban is az adatgyűjtési lehetőséget látja, és azt a választási felkészülésük részévé tették: a most induló, nyitásról szóló online konzultáció is ugyanazon az internetes felületen - a vakcinainfo.gov.hu honlapon - zajlik majd, mint ahol a védőoltásra lehet jelentkezni.

Azok a felhasználók, akik a kormányzati honlapon regisztrálnak, vállalják, hogy adataik Rogán Antal propagandaminisztériumához és a választási rendszer szoftverét üzemeltető Idomsoft céghez kerülnek.

Az ellenzéki pártok arra szólítják fel a kormányt, hogy fejezze be az állampolgárokról való adatgyűjtést, és propagandakonzultáció helyett világos cselekvési tervet mutasson be arra vonatkozóan, hogy milyen keretek között tervezi az ország újraindítását és hogyan kívánja megsegíteni a válság miatt bajba jutott vállalkozásokat.

Az ellenzék garanciákat vár arra is, hogy a szabad vakcinaválasztás valóban megvalósul, és senkit nem ér hátrány azért, mert olyan védőoltást szeretne, amelyben jobban bízik. Erre azért is kiemelt szükség van, mert a kormányzat vakcinákkal kapcsolatos kommunikációs zűrzavara, valamint az évek során kialakult szakmai protokollok rendeletmódosítással történő kikerülése bizalmatlanságot szül, csökkenti a védőoltások lakossági elfogadottságát.

A védőoltások kérdésével az ellenzéki COVID 2021 Vizsgálóbizottság soron következő, pénteki ülése is kiemelten foglalkozik, többek között téma lesz az oltási terv átláthatósága és a háziorvosok felkészítése is.


DK

Jobbik

LMP

Momentum

MSZP

Párbeszéd