mszp.hu | Belföld
2019. november 15. 14:10

Elnagyolt és sok mindenben értelmezésre szorul még a kormány önkormányzatiság-csorbító terve

Elnagyolt és sok mindenben értelmezésre szorul még a kormány önkormányzatiság-csorbító terve
Karácsony így utalt rá: „Nem tudom, mire vélni, hogy ez mi a túró,” és valóban szakmaiatlan, valamint számos pontos értelmezhetetlen is egyelőre az önkormányzatok jogait tovább csorbító törvény – mondta Őrsi Gergely, MSZP-s polgármester péntek reggel az ATV Start c. műsorában.
Elsőnek a tömegközlekedési forrásmegosztás kapcsán vázolta fel a II. kerület új polgármestere a változtatás problémáját: „Valóban itt még sok értelmezési kérdés van, hogy ez pontosan mit is jelenthet a tömegközlekedés terén. Ez itt egy fővárosi szintű ügy, az, hogy a kerületeknek az iparűzési adó bevételét ez hogyan érinti, az pedig a jövő zenéje, ami viszont még egyáltalán nem látható át” – indított Őrsi.
 

Elmondta, az építési jogkörök csorbítása kifejezetten érzékenyen érinti a kerületi önkormányzatokat, amiknél gyakorlatilag alig maradnak ezekből. „A településképi eljárások maradnak jelen állás szerint az önkormányzatoknál.
 
Ez annyit jelent, hogy el lehet dönteni egy épületnél, hogy piros legyen vagy zöld, pedig ahol eddig központosítás volt, (…) azok nem működtek.” Hozzátette, ez azért is gond, mert minden településen azok tudnak a legemberségesebben és a legjobban eljárni, akik ott élnek. „Azért választanak az emberek képviselőket, hogy az ott lakók érdekeit szolgálják. Kell egy helyismeret!” – mondta a szocialista politikus.
 
Jelezte továbbá, hogy amennyiben átmegy a változtatás, az sajnos munkahelyproblémákat is fog okozni, és ismét csak fokozódni fog a szakember- és az erőforráshiány. „Ez nem a lakosságbarát önkormányzatok irányába visz” – jegyezte meg.
Mint beszámolt róla, a kormány pár éve elkezdte az önkormányzati jogosultságok lerombolását és ezt a pusztítást most tovább folytatja azzal az ideológiai indokkal, hogy „jobb, ha az is egy kézben van”.
 
„Egyelőre még az sem világos, hogy miközben sok mindent értelmezni kell, a polgármestereknek mennyi lehetőségük, mennyi jogkörük van még, hogy tehessenek az emberekért” – mondta Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének új szocialista polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés tagja, az MSZP Budapesti Területi Szövetségének ügyvezető alelnöke.

Kapcsolódó párttagok