mszp.hu | Belföld
2021. július 05. 18:54

Élő mozgalmi megemlékezés a Baloldali Tömörülés megalakulásának 30. évfordulójáról

Élő mozgalmi megemlékezés a Baloldali Tömörülés megalakulásának 30. évfordulójáról
Harminc éve, 1991 júniusában alakult meg az MSZP máig legnépesebb platformja, a Baloldali Tömörülés.

Ebből az alkalomból június 25-én, szombaton a Villányi úti székházban a platform elnöksége és országos ügyvivő testülete emlékülést tartott. A járványidőszak és sok online értekezlet után ez volt az egyik első alkalom, amikor a székház és konferencia központ ismét élő mozgalmi helyszínné válhatott.

Több mint nyolcvan - védettségi igazolvánnyal rendelkező - platformtag és szimpatizáns jelent meg a rendezvényen. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy a Baltömör a szocialista párt fontos alkotórésze, az elmúlt harminc évben mindig jelentős munkát végzett, és aktivitására a most következő nagy megmérettetésben is nagy szükség van.

Hegyi Gyula, a Tömörülés elnöke emlékeztetett a platform korábbi elnökeinek (Balogh Sándor, Kiss Péter, Koltai Dénes jelenlegi tiszteletbeli elnök) hozzájárulására a magyar politikai baloldal megmaradásához és sikereihez. Kiemelte, hogy a Baltömörre most két, egyformán nehéz feladat vár. Továbbra is képviselnie kell a platform eredeti célját, a munkavállalók képviseletét, a marxi eredetű társadalomkritikát és távlatosan a demokratikus szocializmus megvalósítását.

Ugyanakkor a jelen politikai helyzetben aktív részt kell vállalni a népellenes Orbán-rezsim leváltásában, az ellenzéki összefogás győzelméhez vezető küzdelemben. Hegyi Gyula hangsúlyozta, hogy a platform és az MSZP szocialista hitvallását nem szabad eltitkolni, elhallgatni, de a szövetségesekkel való vitákat a választásokig a közös győzelem érdekében vissza kell fogni.

A szövetséges pártok programvitája során az MSZP-nek és a Párbeszédnek máris sikerült számos fontos baloldali, szociális és környezetvédő célkitűzést érvényesítenie. A Baloldali Tömörülés tagjai csak szocialista párttagok lehetnek, de a platform élő kapcsolatot ápol az MSZP-től balra álló, de velünk párbeszédet folytató szervezetekkel, akik közül néhányan képviseltették is magukat a megemlékezésen.

Az alapító tagok közül Nyári János ügyvezető alelnök, Hubai László és Hámori Csaba, az új nemzedék részéről pedig Antal Attila alelnök értékelte a platform szerepét a magyar politikai életben. Baja Ferenc a Szocialista Platform elnökeként tekintett vissza a párt és a platformok küzdelmeire.

A Baloldali Tömörülés, amelynek a legtöbb megyében vannak szervezetei és ügyvivői, aktív választási kampányra készül. Egyszerre kíván része lenni a demokratikus összefogásnak és megőrizve tovább vinni a magyar közéletben az MSZP lényegét, a demokratikus szocialista ethoszt és értékrendet.

Kapcsolódó párttagok