mszp.hu | Belföld
2020. június 28. 12:09

Előbb rendelő, aztán sportpálya!

Előbb rendelő, aztán sportpálya!
A kormánynak a járási sportközpontok építtetése a sürgősebb, ezzel szemben Magyarországnak előbb azt kéne biztosítania, hogy minden járásban legyen rendelő és orvos – erről beszélt Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, a Honvédelmi bizottság tagja pénteken a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

„Jelen pillanatban Magyarországon nem az a legnagyobb probléma, hogy járásonként van-e lőtér, van-e MHSZ-es pálya, hanem talán rendbe kéne tenni az iskolákat, felkészíteni a családokat a digitális oktatásra, fel kéne számolni az egészségügyben ezt az elképesztő állapotot, és természetesen emellett vagy ezután kerülhetne sor mindenféle ilyen remek ötletre” – hívta fel a figyelmet Harangozó Tamás.

„Ezt akkor is így gondolom, hogy ha egyébként elkötelezett vagyok amellett, hogy abból a mély gödörből, ahova a rendszerváltás után került a honvédelmen belül ez a terület, jöjjünk ki” – tette hozzá.

Elmondta, önmagában azzal, hogy sportlétesítmények épüljenek országszerte, nincs semmi gond, fejlesztési prioritásnak azonban nem nevezné a kérdést. „Amikor a gyerekeknek a mindennapos testnevelés órát egy csomó helyen fizikailag nem lehet sportcsarnokban vagy sportteremben megtartani, hanem egyéb más megoldások vannak, hogy hol szaladgálnak, a folyosón, vagy más helyen, addig talán nem ez lenne a legfontosabb” – húzta alá a szocialista politikus.

Kifejtette, pártja és saját álláspontja szerint az orvosok és rendelők hiánya országszerte most a legégetőbb kérdés. „Nemhogy tucatjával, hanem annál nagyobb nagyságrendben vannak üres, betöltetlen háziorvosi praxisok járásonként az országban. Az emberek egy jó része picit jobban örülne, hogy ha a gyerekét 20-30 km-en belül el tudná vinni orvoshoz, hogy ha baj van, minthogy egyébként el tudja-e majd vinni futkorászni egy ilyen sportpályára, vagy lövöldözni egyet. Ha már minden rendben van, akkor nagyon örülünk neki, hogy ha az MHSZ-t felélesztjük, és mindenki, akinek kedve szottyan sportlövészetre járni, ezt is meg fogja tudni tenni”.

Kérdésre, hogy megvalósulnak-e egyáltalán az eddig és a most beígért honvédelmi-, lőtér- és sportpálya fejlesztések és -építések, Harangozó elmondta, a Honvédelmi bizottság tagjaként sem tud róla, hogy elkészültek volna, amik eddig be lettek ígérve. „Tartok tőle, hogy ma Magyarországon ez súlyos aránytévesztés! Elvi akadályát ennek nem látjuk, ám jelenleg az időzítés ilyen nagyságrendben abszolút kétséges. Szerintünk egy megoldás van nyilván, és mindig erre lyukadunk ki, de talán változás kéne az országban, és akkor nem ilyen kérdésekről beszélgetnénk.”

Végezetül, az MSZP parlamenti képviselője emlékeztetett egy másik problémára a munkanélküliség terén, ami szintén kapcsolódik a honvédelemhez. „Meghirdették a koronavírus járvány után, hogy az egyik „fantasztikus” megoldás a munkanélküliségre a tartalékos rendszerbe való jelentkezés lesz. Erre 2000 vagy 3000 helyet hirdettek meg, ami mondjuk a 400.000 munkanélkülihez képest eleve egy vicc.

A legutóbbi információk a múlt héten arról szóltak, hogy 500-an jelentkeztek összesen, pedig pénzt is kaptak érte, aki jelentkeztek – nem tudom, hogy jelen pillanatban ez a legfontosabb-e az országban” – zárta az interjút Harangozó Tamás.

Kapcsolódó párttagok