MTI/mszp.hu | Belföld | előválasztás 2019 | Önkormányzat
2018. december 20. 14:31

Előválasztás 2019 - egy jelöltnek kell szemben állnia Tarlós Istvánnal

Egyetlen ellenzéki jelöltnek kell szemben állnia Tarlós István főpolgármesterrel a jövő évi önkormányzati választáson - hangsúlyozta az MSZP, a DK, a Párbeszéd, valamint a Szolidaritás mozgalom képviselője csütörtöki, közös sajtótájékoztatójukon, ahol bemutatták a főpolgármester-jelölti előválasztáshoz indított honlapjukat.
 
Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke elmondta: Puzsér Róbert, az LMP által is támogatott független induló nem vesz részt a januári kiválasztási folyamatban, azonban aláírt egy szándéknyilatkozatot arról, amely biztosítja, hogy június végéig egyetlen, a legesélyesebb jelölt maradjon az ellenéki oldalon.
 
A részletekről januárban folytatják az egyeztetéseket, ahogy Molnár Zsolt fogalmazott, akár második fordulós választással, akár közvélemény-kutatással is eldőlhet a kérdés.
 
A szocialisták Horváth Csabát támogatják, de tiszteletben tartják majd az előválasztás eredményét, beállnak a győztes mögé - hangsúlyozta. 
 
A DK és a Párbeszéd hivatalosan még nem állított jelöltet. 
 
Molnár Zsolt az ellenzéki együttműködést történelminek nevezte és kijelentette: "a Kunigunda utca kísértete járta be egész Európát" - utalt arra, hogy a nemzetközi sajtóban is szerepelt az ellenzéki pártok közös fellépése a közmédia székházánál. Kijelentette: ha aprózódik az ellenzék, Tarlós Istvánt már most győztesnek lehetne kikiáltani. 
 
Gy. Németh Erzsébet, a DK budapesti közgyűlési képviselője elmondta: pártja fontosnak tartja, hogy az előválasztás módszerével dőljön el, ki váltsa le 2019-ben Tarlós Istvánt. Budapestnek elege van a Fideszből - szögezte le. Pártja ezért minden infrastruktúráját felajánlja az előválasztás lebonyolítására. 
 
Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint a procedúra megfelelő válasz "az igazságtalan fideszes választási rendszerre". A módszer olyan demokratikus eljárás, amely együttműködésre ösztönzi az ellenzéki pártokat és mozgósítja a különböző politikai víziókat - fogalmazott. A Párbeszéd hamarosan megnevezi jelöltjét és elindítja kampányát - közölte. 
 
Székely Sándor (Szolidaritás) is támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Az ellenzéknek meg kell mutatnia, miben különbözik a Fidesztől, hogy képes demokratikus módon elismerni, ha egyik vagy másik jelölt jobb lesz. Mozgalma ezért segítségére lesz a pártoknak - tette hozzá. 
 
A kezdeményezők egy videót is közzé tettek, amelyben ismertették az előválasztás menetét, a regisztráció és a szavazás folyamatát. A személyesen és az interneten is leadható szavazatok összesítésének eredménye február 3-án lesz megismerhető. 

Regisztrálni csak annak kell, aki elektronikusan kíván szavazni, aki személyesen vesz részt a folyamatban, annak részvételekor elég igazolnia magát. A résztvevőknek hozzá kell járulniuk adataik kezeléséhez is. 
 
Molnár Zsolt beszámolt arról is, hogy független szakértői intézeteket is felkérnek a szavazás hitelességének biztosítása érdekében. A szavazatszámlálást nem a pártok végzik majd - ígérte. 
 
A Publicus Intézet felmérését ismertetve elmondta: az előválasztás ismertsége Budapesten a teljes népesség körében 43 százalékos. A jobbikosok egyelőre kevésbé érdeklődnek - ismerte el -, de bízik abban, hogy végül ők is csatlakoznak - mondta. 
 
Kérdésre kijelentette: az előválasztásnak nincsenek jelentős költségei, ahhoz saját infrastruktúrájukat és önkéntesek segítségét veszik igénybe. 
 
Az MTVA székházában történtekről szóló kérdésre Kocsis-Cake Olivio kijelentette: minél több embert kívánnak bevonni a döntéshozatalba. Akár tömegtüntetéseket is szerveznek, hogy nyomást gyakoroljanak a "rabszolgatörvény" visszavonását követelve. 
 
Molnár Zsolt ezt azzal egészítette ki: a képviselőket kötelező lett volna beengedni a közmédia székházába, így teljesen jogszerűen másztak át annak kerítésén egymást segítve. Hozzátette: egy demokráciában egy országgyűlési képviselőnek kötelessége átmászni egy kerítésen, ha nem engedik meg számára, hogy ellenőrizzen egy közintézményt.
 
Őrsi Gergely a háttérbeszélgetésen beolvasta az 5 pontos ellenzéki követelést az M1 Híradójának kamerájába.
 

Kapcsolódó párttagok