mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 13. 11:37

Előválasztás: szeptember 13-án, hétfőn elindul az előregisztráció az online szavazásra

Előválasztás: szeptember 13-án, hétfőn elindul az előregisztráció az online szavazásra
Az előválasztás már önmagában is egy hatalmas újítás. A Fidesz úgy alakította át a választási rendszert, hogy saját maga felé lejtsen a pálya, így ahhoz, hogy elhozzuk Magyarországra a változást, a hat együttműködő pártnak egy nagyot kellett lépnie és meg kell szerveznie Magyarország első országos előválasztását. Az előválasztás legfontosabb feladata a közös ellenzéki jelöltek kiválasztása. Ahhoz viszont, hogy ennek az eredménye legitim legyen, és valóban vissza tudja hozni a valódi demokráciát, elengedhetetlen, hogy még egy ilyen pandémiával terhelt időszakban is a lehető legtöbben szavazzanak. Ezért a hat párt úgy döntött, hogy lehetővé kell tenni a magyar szavazók számára, hogy ne csak személyesen, a szavazósátrakban fejezhessék ki a preferenciájukat, de ezt megtehessék online módon is – legyen szó akár a miniszterelnök-jelöltről, akár a helyi jelöltről.

A hat ellenzéki párt a biztonság, az egyenlőség, a hozzáférhetőség és a titkosság alapelveire épülő online szavazási rendszert álmodott meg, amit az előválasztás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottsággal együttműködésben az aHang készített el.

Tömören összefoglalva a szavazási rendszer a személyes szavazás digitális változata lesz. A szavazás során a választónak ugyanazokra a dokumentumokra lesz szüksége, mint a személyes szavazás során: a lakcímkártyájára és egy fényképes, hivatalos igazolványra, illetve maga a szavazás is a megszokotthoz nagyon hasonló módon történik: a szavazókat egy véletlenszerűen kiválasztott szavazóbiztos azonosítja a szavazás előtt. Ami a különbség: az azonosítás nem személyesen, hanem digitális videókapcsolaton keresztül történik, ezért az online szavazáshoz szükséges webkamera vagy mobiltelefon, esetleg tablet kamerája, illetve megfelelő internetkapcsolat.

Mivel a szavazóbiztosok kapacitása korlátozott, ezért online szavazás esetén – a személyes szavazástól eltérően – előregisztráció segíti a gördülékeny lebonyolítást. Az előválasztás első fordulójára (szeptember 18-26.) az előregisztráció most hétfőn, azaz 2021. szeptember 13-án indul el, az elovalasztas.hu weboldalon.

Regisztráció menete:

  • A választóknak az azonosításukhoz szükséges személyes adataikat meg kell adniuk. Ezt megtehetik úgy, hogy begépelik a szükséges adatokat az igazolványokról, de Ügyfélkapun keresztül, az AVDH-val is.
     
  • Ezután a választónak idősávot kell foglalnia a videós azonosításra, amelyet akár azonnal, de egy tetszőlegesen választott időpontban is elvégezhet az online szavazóbiztosok segítségével.
     
  • Ha a választót az online szavazóbiztos sikeresen beazonosította, akkor a rendszer megmutatja a szavazási linket, amit kimásolhat, vagy e-mailben el is küldheti magának.
     
  • A választó a linkre kattintva tudja majd elérni a szavazólapját szeptember 18. és 26. között, amin biztonságosan és titkosan adhatja le a voksát. Fontos: aki nem az előregisztráció időszakában (13-17.), hanem már az első forduló alatt (18-26.) kezdeményez online regisztrációt, nem kap szavazói linket, hanem a videó-azonosítás után azonnal szavazhat.

A leadott szavazatot sem a szavazóbiztos, sem más nem látja, azt a rendszer titkosítja és összesítve tárolja a szavazatszámlálásig. A digitális szavazat nem tartalmaz a választóra vonatkozó adatot, azaz a szavazás tökéletesen titkos. Az online szavazatokat a szavazatszámlálási szakaszban adják majd csak hozzá a személyesen leadott, urnákban tárolt szavazatokhoz.

DK
Jobbik
LMP
Momentum
MSZP
Párbeszéd