2011. március 22. 10:45

"Elrettentés" Fidesz-módra

A hétvége óta világos, mit tart a Fidesz az életben szinte esélytelenül induló, hátrányos helyzetű emberekről. Tegnap óta az is egyértelmű, mennyit ér a nagyobbik kormánypártnak a rendre és törvényességre tett választási ígérete.

A költségtérítésükkel hónapokig visszaélő fideszes országgyűlési képviselőket - Szabó Zsoltot, valamint Papcsák Ferencet - tegnap 250-250 ezer forintra büntette a Fidesz-frakció etikai bizottsága.

 A "büntetés" elrettentő erejéről annyit: Szabó Zsolt és Papcsák Ferenc a kormány által januártól bevezetett igazságtalan, egykulcsos személyi jövedelemadó miatt csupán a havi jövedelemnövekményéből bőven kifizetheti a rászabott bírságot.

 Szabó Zsoltot országgyűlési képviselőként havonta 463 ezer forint tiszteletdíj, plusz 115 ezer forint lakhatási támogatás illeti meg. Hatvan polgármestereként havi 650 ezer forintot vehet kézhez, s mint vagyonbevallásából kiderül, hónapról hónapra mintegy 800 ezer forint egyéb jövedelemre is szert tesz. Az új adórendszerben havi 317 ezer forinttal nőtt a nettó jövedelme.

 Papcsák Ferenc honatyaként havonta 780 ezer forintra, míg városatyaként 763 ezer forintra tarthat számot. Ehhez jön még a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöki tisztségéért járó havi 182 ezer forint tiszteletdíj. Az ex-elszámoltatási kormánybiztos, jelenleg zuglói polgármester havi bérnövekménye az új szja-rendszerben 276 ezer forint.

 Ez volna hát a példás büntetés. Ez volna az elrettentés Fidesz-módra. Miközben az MSZP által képviselt átlagos, vagy az alatti jövedelmű alkalmazottak ennél jóval csekélyebb súlyú hibáért is az állásukkal fizetnek, vagy bárminemű törvényszegésért súlyos büntetéssel számolhatnak.

 Az MSZP követelése is egyértelmű: törvény előtti egyenlőséget vagyontól és társadalmi státusztól függetlenül mindenkinek!

Török Zsolt,

szóvivő