mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 03. 17:17

Első a magyarok Diákvárosa, utána az atlétikai vb

Első a magyarok Diákvárosa, utána az atlétikai vb
Amíg a kormány nem tartja be a fővárossal kötött megállapodást az atlétikai vb-ről, amelyben elkötelezte magát a budapesti Diákváros megépítése mellett, addig Budapest vétózza a világbajnokság megrendezését.

A magyar főváros egyébként szívesen adna otthont a nagynevű nemzetközi sporteseménynek, de nem a vidéki diákokat fogadó komplexum kárára.

Mindösszesen néhány hete maradt a kormánynak, hogy legalább ebben állja a szavát, májusban ugyanis az emberek egyértelműen ki fogják mondani, nem állnak tovább az ország ellopásának oldalára – jelentette ki Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, Zugló polgármestere csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Ismertette, a Közgyűlés úgy döntött, hogy az atlétikai világbajnokság ügyében vétót emel, egy határozat formájában. „Természetesen annyiban még van benne lauf, hogy a kormánynak néhány hét áll rendelkezésre, hogy visszavonja a Fudan-törvényt és visszavonja azokat a kormányhatározatokat, amik például 14 milliárdot átjátszottak a Fudan Alapítványnak (…) és a területet magát is (…) be akarják apportálni a Fudan nevét viselő alapítványba, ami után el kéne nekünk hinni budapestiként, vagy egyáltalán magyarként, hogy a kormány letett arról a szándékáról, hogy elárulja Magyarországot”.

A szocialista politikus rámutatott, Budapest, mint rendezőváros a vétójával egy egészen unikális politikai szintre emelte a rendezés ügyét. „Nem volt még arra történelmi példa, soha, de soha, de soha, hogy bárhol a világban úgy rendeztek akár olimpiát, akár világversenyt, hogy adott országban a kormány és a város ne értett volna egyet”.

Emlékeztetett, az érdekellentét abból fakad, hogy a kormány a Budapesttel kötött szerződés számos pontját nem tartja be. „Többek között arról nem volt szó a megállapodás megkötésekor, hogy a Diákváros helyére ők egy kínai pártegyetemet akarnak odarittyenteni, nem mellesleg, végső soron a magyar adófizetők pénzéből. Azért ez mégiscsak nonszensz, hogy van egy magát magyarnak nevező kormány, ami egy idegen hatalomnak, jelen esetben éppen Kínának, át akar játszani egy Budapest központi helyszínén lévő területet, amire a magyarok Diákvárost szerettek volna építeni – és a kormány korábbi kommunikációja szerint ő is –, majd ezt még megfejeli egy 540 milliárd forintos kötelezettségvállalással, amit a magyar adófizetőknek kéne kifizetni”. Hozzátette, szerinte ez „maga a vegytiszta hazaárulás”.

Horváth Csaba jelezte, Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezésével le lehetne vetetni a Fudan-ügyet a napirendről, de kérdéses, hogy a nap végén tényleg szavazhatnak -e erről az emberek. „Fontos, hogy ha átengedi a testület és nem fúrják meg, akkor ezt vigyük végig, és legyen egyértelmű, hogy ki az, aki elárulja a magyar érdekeket: jelen esetben a magyar kormány”. 

Végezetül Zugló polgármestere elmagyarázta, a hosszú távon elsődleges Diákváros ügye mellett az atlétika vb is fontos Budapestnek és a városvezetésnek. „2023-ban, ha rajtunk múlik, meg fogjuk rendezni az atlétikai vb-t Budapesten – ott, azon a helyszínen. És az a nagyon határozott álláspontunk, hogy ezt követően ennek a beruházásnak a szomszédságában meg fogjuk építeni a budapesti Diákvárost, ami 10.000 kollégiumi férőhelyet fog jelenteni; (…) De a vb megrendezésénél még nagyobb érdekünk van abban, hogy a Diákváros megépüljön, mert a vb megrendezése csak néhány hétre okoz örömet a magyaroknak, viszont a Diákváros megépítése hosszú évtizedekre teremt lehetőséget, jövőt a magyar fiataloknak” – hangsúlyozta Horváth Csaba. Zugló MSZP-s polgármestere.

Kapcsolódó párttagok