Külföld | EURONEST energiabiztonság
2013. május 29. 12:31

Első alkalommal fogadott el jelentést az Euronest

Az Európai Unió keleti politikájának parlamenti csúcsszerve első alkalommal fogadott el határozatot és szakpolitikai jelentéseket, melyek a novemberi vilniuszi keleti partnerségi csúcstalálkozón az államfők asztalára kerülnek.

Az ügyrendi munkacsoportot elnöklő Herczog Edit úgy fogalmazott, hogy három éves kemény munka kellett ahhoz, hogy az EP és az Unió keleti partnerei által delegált testület álláspontja kikristályosodjon.
 
Herczog Edit, aki az Energiabiztonsággal foglalkozó bizottság tagja az idén harmadik alkalommal ülésező, 60 EP-képviselőből, illetve Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Ukrajna parlamentjei által delegált tagokból álló testület egyik legfontosabb eredményének a közös energiapolitikai állásfoglalást tekinti, hiszen az energiahordozókhoz való hozzáférés stratégiai fontosságú az Unió számára. A frissen elfogadott jelentés legfontosabb fejleménye, hogy a felek kifejezték akaratukat a széndioxid kibocsátás csökkentésére, a piacok és energiahálózatok összekapcsolására, új, közös infrastruktúrák létrehozására, illetve a közös szabványok kialakítására.
 
Herczog mindemellett kiemelte, hogy az energiahatékonyság kérdésköre is bekerült a jelentésbe, amelyet kulcsfontosságúnak tart az energiabiztonság, a megfizethető és elérhető energia szempontjából. A képviselő hozzászólásában méltatta, hogy a tervek szerint a közös uniós energiastratégia kialakításában, és az ezzel kapcsolatos keleti irányú tárgyalásokban az Unió energiaügyi biztosa nagyobb szerepet kap a jövőben.