mszp.hu | Belföld
2020. március 14. 19:21

Elsöprő többség támogatja a társelnökség bevezetését

Elsöprő többség támogatja a társelnökség bevezetését
Az MSZP és a köztársaságért küzdő politikai közösség 2022-ben eséllyel vág neki egy új politika megteremtésének, egy új kormány megszervezésének.
Ebben a munkában az MSZP feladata, hogy megerősítse működését, alkalmazkodjon a világ változásához, hogy továbbra is biztos alapot építsünk a változást akaró szavazók közösségének és a jövő kormányzásának. Ezt a célt szolgálja az MSZP stratégiájának meghirdetése és alapszabály-módosítása.
 
Hiszünk abban, hogy ebben a munkában új részvételi formáknak is szerepe van. Hiszünk abban, hogy a jövő politikájában új minőséget jelent majd az érintettek részvétele, az egyes döntésekbe bevont közösség szerepe. Természetesen ez nem váltja ki a vezetői döntéseket - a választott vezetőknek továbbra is viselnüik kell döntéseik felelősségét. Ugyanakkor - ahogy például a 2019. évi előválasztások során is megtanulhattuk - a szélesebb közösség bevonása, közvetlen kapcsolat felépítése hozzájárul a döntések támogatásához.
 
Ezért az egyik legmeghatározóbb döntésben az MSZP vezetése új eszközhöz folyamodott: az elektronikusan elérhető tagjaink véleményét kértük a társelnöki rendszer bevezetéséről.
 
A társelnökségi intézmény bevezetésére tett javaslat szándéka szerint valódi filozófiai változást. Hittétel az egyik legfontosabb szociáldemokrata értékvállalás mellett: a nemek közötti egyenlőség érdekében. Mi, szociáldemokraták, baloldaliak történetünk során mindig is a nemek közötti egyenjogúság élén jártunk. Elődeink harcolták ki a nemek közötti szavazati egyenlőséget, elődeink és mi harcolunk meg a nők egyenlő taníttatásáért, munkalehetőségéért, ma is harcolunk az azonos munkáért járó azonos fizetésért, mi valósítottuk meg a nők elleni lappangó erőszak megakadályozására és szankcionálására szolgáló intézményeket.
 
A válaszok egyértelműek: az elektronikus úton elérhetők közel 50%-a (mindegy 2200 fő) válaszolt, a megszületett arányok is világosak: az MSZP válaszoló tagjainak 90,2%-a támogatta, 7,7%-a ellenezte a bevezetést (2,2% tartózkodott).
 
A jelenlegi vírushelyzet okán az MSZP Kongresszusára később kerül sor, azonban a tagság véleménye a társelnökség dolgában mára világos.