2012. január 19. 10:05

Elsötétülő közmédiumok

Mindent elárul a közmédiumok körül uralkodó állapotokról, az orbáni hatalomgyakorlásról, hogy Várhegyi Attila, a Fidesz volt szolnoki polgármestere, az első Orbán-kormány államtitkára cége a Prestige Média segíti a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációját.

Közpénzből ajándékozták Várhegyit, a Fidesz volt pártigazgatóját, akit 2002-ben folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt jogerősen felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A vád szerint az Orbán-kormány egykori államtitkára 154 millió forintos kárt okozott Szolnok önkormányzatának. Egy ilyen előéletű és presztízsű cégvezető ma szemrebbenés nélkül juthat jól fizető állami megrendeléshez.

Várhegyi XXI. századi megoldásokat ígért megrendelőinek. Ez az unortodox megoldás nyilván nem más, mint a közmédiumok hitelét naponta aláásó felelősök mentegetése. Ami nem sikerült fizetésért Szabó Lászlónak, a lemondott kommunikációs igazgatónak, Cserháti Ágnes szóvivőnek, azzal most Várhegyi próbálkozhat. A Fidesznek ez megér néhány milliót.

Tudják, hogy magyarázattal tartoznak. Tudják, hogy a közvélemény választ vár arra, miért nem nevezik meg és távolítják el azokat a vezetőket, akik naponta adnak politikai utasításokat szerkesztőknek, akik vezénylik a mindennapos hamisításokat, akik félelemben tartják, terrorizálják a beosztott munkatársakat.

Az MTVA és a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság úgy értelmezi a magyarországi médiaszabadságot, hogy szabad a rablás a közmédiában. Kaya Ibrahim, Josip Tot emlékezetes ügyét felülmúló módon győztesnek hoznak ki a Klubrádióval szemben olyan pályázókat, akiket azóta sem lehet megtalálni. Várhegyi Attilának már meg sem kellett mérettetnie magát, mert az MTVA még arra sem vette a fáradtságot, hogy nyilvános pályázatot hirdessen.

Az MSZP a leghatározottabban visszautasítja ezt az arcátlanságot, a közpénzek pofátlan kitalicskázását. Nincs és nem is lehet magyarázat mindarra, ami a közmédiumokban történik. A hamísításokra, a csúsztatásokra, a munkatársak megfélemlítésére, szakmai és emberi megalázásukra. Magyarázkodásokból, szavakból ingyen sem kérünk. Határozott és egyértelmű tetteket követelünk. Követeljük, hogy az MTVA Várhegyi Attila megbízatását haladéktalanul vonja vissza. A szakmailag alkalmatlan, politikai megrendeléseket teljesítő, a közszolgálatiság elemi normáit naponta sárba tipró felelősök pedig haladéktalanul távozzanak a közmédiumokból.