'Elszántak vagyunk, hogy rendbe hozzuk az ország dolgait!'

Március 13-án Nagykőrösön járt dr. Katona Tamás közgazdász, volt pénzügyi államtitkár. Az Arany János Kulturális Központ kávézójában tartott előadást, ahol a jelenlegi gazdasági helyzet bemutatásán túl arról is beszélt, hogy mi fog történni a 2014-es kormányváltás után.

Részlet a Kőrösi Újság tudósításából:

„Az MSZP egy baloldali gazdaságpolitikai fordulatot fog végrehajtani. Nehéz megbecsülni, hogy 2014-ben milyen helyzetet örököl a kormány, bár valószínű nehezebb helyzetben leszünk, mint most. A kiszámíthatatlanságot meg kell szüntetni, a bizalmat vissza kell állítani. Ennek érdekében négy évre előre meghatározzuk fő vonalakban gazdaság- és adópolitikánkat. A konfrontatív gazdaságpolitikával is szakítunk, mert a fenyegetés nem vezet sehova. A bizalom helyreállításával majd újra jön a tőke, ami munkahelyeket teremt és megindul a hazai fogyasztás is, ezáltal bekerülünk a felfelé menő spirálba.

Az egykulcsos adót megszüntetjük, többkulcsos adóra térünk át, az adójóváírást valamilyen módon visszaállítjuk. Meg kell szüntetni az extra adókat, már csak azért is, mert az Unió szabályainak nem felel meg.

Azzal tudunk többet osztani, ha több lesz a termelés, ám ennek elérése keserves munka eredménye lesz. A szociális szférába – ahonnan a legtöbbet vonták ki – több pénzt kell juttatni. Ilyen az egészségügy és az oktatás is. Amikor 2007-ben elvontunk 4,5 milliárd forintot a felsőoktatásból – mondta Katona Tamás – akkor a Batthyány Körösök tiltakozó kommünikét adtak ki, miszerint felháborító, hogy feléljük az ország jövőjét stb. Most elvontak 64 milliárdot a felsőoktatásból és egy szavuk sincs… A kultúra területén is van tennivaló. A családi pótlékot meg kell emelni és a munkanélküli támogatás időtartamát is meg kell hosszabbítani. Nehéz helyzetben lesz az új kormány, de elszántak vagyunk, hogy rendbe hozzuk az ország dolgait!

A gazdasági problémákon túl egyéb gondok is vannak. A legfőbb, hogy tönkretették a demokráciát! Az alaptörvény legutóbbi módosítása egy újabb csapás a demokráciára, valamint az is elképesztő, hogy Orbán Viktor látványosan nekiment egy bírósági ítéletnek. Ilyen Európában nem lehetséges!”