2011. március 29. 19:13

Elszegényedő megye, alkotmányozó kormány

Valóban ez az út vezet a fejlődés irányába? Halmi József, megyei frakcióvezető mai sajtótájékoztatóján méltatta a tegnapi miniszterelnök alkotmányozási folyamat kapcsán adott felsorolását, valamint a Wittner Mária és a Deutsch Tamás nyilatkozatait. Emellett beszélt a megyénket sújtó hátrányos kormányintézkedésekről is.

Tegnap a miniszterelnök bejelentette, hogy a nép akaratából és a néppel való konzultációval megalkotják az Alkotmányt. Erre felhatalmazást ad neki az a 920 ezer visszaküldött kérdőív, amely a szavazó polgárok 11 %-át jelenti. Kérdezem, hol vannak a fülkeforradalmárok, hol van az 53 %, hogy lehet a 11 % levelet visszaküldő állampolgárt a néppel azonosítani? Szerintem ezt a visszaküldési arányt kudarcként kellene értékelniük, felesleges pénzkidobás volt. Maga a kérdőív sem szolgálta azt, hogy az Alkotmány, Magyarországot és a népet képviselje.  Ez egy álca, egy olyan álca, amiben pártalkotmányt csinálnak, és az egész alkotmányozás arról szól, ami az elmúlt 1 évben is jellemezte munkájukat, hogy bebetonozzák magukat minél jobban a politikai funkciókba.

 

Az MSZP azt gondolja, hogy az országban sokkal súlyosabb gondok vannak, mint alkotmányozni. KSH mai adatai szerint a munkanélküliség 0,3 %-kal nőtt, a 11,5 % - os országos munkanélküliség, 489.000 embert jelent. Hol van az 1 millió munkahely? Nem látjuk a megye fejlődését. Borsod és Szabolcs-Szatmár megyében a legmagasabb a munkanélküliség aránya. Én úgy gondolom, hogy a megyét a Fidesz kormány intézkedési sorozatai csak hátrányosan érintették, csak nő a munkanélküliség is. Azt gondolom, hogy ezekről kellene beszélni!

Arról, hogy mennyi pénzt vettek el az emberektől, mennyi pénzt adnak maguknak. Megcsinálták 80 milliárd pluszért a kormányhivatalokat, kormányablakokat és erre hivatkozásul olyan köztisztviselői körtől, mint a Munkaügyi Hivatalokban dolgozók elveszik a pótlékokat úgy, hogy nem is egyeztetnek velük, mert a kormányablak feladatot vett el tőlük, miközben ez nem igaz. Sőt nőtt a Munkaügyi Központok feladata ezzel a szenzációs közmunka programmal, amit teljesen ők vezényelnek le, a finanszírozástól a kiközvetítésen keresztül minden rájuk hárul. Érdemes megnézni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is működő kormányablakok ügyfélforgalmát.

A másik dolog, amiről akarok beszélni Wittner Mária és Deutsch Tamás kijelentéséről. Ez a hangnem a politikai kultúrát már teljesen kinőtte, hogy ilyen szemét módon lehessen beszélnek emberekről. Ma senkinek nincs joga olyan kijelentést tenni, amelyben más embernek a halálát kívánja! Felháborító, és ezek az emberek képviselnek bennünket,és ezekre az emberekre kellene felnézni. Minderről Lázár János is úgy nyilatkozik, hogy belefér a véleményszabadság kategóriájába. Én azt gondolom, hogy ez túl megy minden határon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei MSZP Szervezete felháborodását fejezi ki Wittner Mária és Deutsch Tamás kijelentésével kapcsolatban.

Az elmúlt 8 évben ez a megye infrastrukturálisan nagyon sokat fejlődött. Meg volt a kormányváltás, és megálltak ezek a fejlesztések. De a kormányoldal képviselői mosolyogva tesznek le alapköveket, adnak át épületeket, miközben ők ezért semmit nem tettek. Az M3-as autópálya mikor előző kormány idején eljött Nyíregyházáig kritizálták, az előző kormány megteremtette annak a lehetőségét, hogy továbbépítse. Ráfogták valami régészeti feltárásra, hogy nem épül. Ideje lenne nem már végre nem hazudni, és a megye kormánypárti képviselőinek a megyéért lobbizni úgy, ahogy lobbiztak a szocialisták az elmúlt 8 évben. Akkora tőkét és akkora mélységű infrastruktúra fejlesztést hoztak ide, hogy ezt lekövetni nem tudják. Nem is kérjük azt, hanem legalább azokat a beruházásokat, amiket az előző kormány elkezdett, azokat fejezzék be!

Értem ez alatt az M3-ast, azokat az LHH-s pályázatokat, amik állnak, és mi lesz az M49-essel? Bár azt mondta a Fidesz a kormányváltásnál, hogy meggyorsítják ezeket a projekteket ellenben minden áll, nem történik semmi. Nyilatkozzanak a megyei kormánypárti képviselők, hogy mit tettek eddig a megyéért az elmúlt közel 1 évben! Azt gondolom, hogy minden döntésnél megnyomták az igen gombot, mikor a 16%-os adókulcsról volt szó, ami hátrányosan érintette a megyét, mikor a közmunkaprogramról volt szó, ami hátrányosan érintette a megyét, és minden olyan hátrányosan érintő intézkedésnél, ami nem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei emberek fejlődését, hanem elszegényedését jelenti.

Halmi József,
megyei frakcióvezető