Elszegényedő Mosonmagyaróvár, nyomorgó emberek

Karácsony és újév után Budapest, a megyeszékhelyek, illetve a városok  csodaszép díszfényei, lámpásai, füzérei  kihunynak, elalszanak, s visszatér az élet a normál, szegényes, "tengelytörő úthibákkal tarkított” kerékvágásába. Újra realitássá válik, hogy a kisebb, vidéki települések – köztük Mosonmagyaróvár - lakóinak jelentős része nyomorog, elszegényedik a helytelen fideszes gazdaságpolitika, és az egyre nagyobb mértékben kivetett új adók miatt.

Mindezek ismeretében a helyi Fidesz kommunikációs fogásként közleményében Mosonmagyaróvárt „élhető városként” aposztrofálja. De nem árt tudni a valóságot, mely szerint a városban csupán az Aqua vízszolgáltató cégnek másfél ezren tartoznak kb. 180 millió forinttal, ami ennyi családot is jelent. Ez a város családjainak kb. 15%-a, közel ötezer ember, és akkor még nem beszélünk a távhő-, meleg víz-, és gáz szolgáltatóknak több száz millióval tartozók népes városi táboráról.

A vidéki városi, falusi elszegényedőkkel, nyomorgókkal szemben a 2010-es választások óta a Fidesz kormány 90 milliárd (sic!) forintot költött el kormányzati luxus kiadásokra, irodabútorokra, miegyébre, ami összeg Mosonmagyaróvár kb. nyolcévi költségvetésére elegendő. A legutóbbi hírek szerint a kormányzat részére újabb luxus gépkocsik kerültek beszerzésre, némelyik miniszter, vagy minisztériumi dolgozó sofőrt is kapott hozzá. Jutott ilyen gépkocsi sofőrrel a Minden gyerek lakjon jól közalapítvány (!) vezetőjének is, aki havi egy millió forintos fizetésért tesz eleget a közfeladatának. Továbbá 180 millióért jutott új, luxus villa “dr.” Schmitt Pálnak is (“természetesen ami jár, az jár”....). Polgármesterünk, Nagy István, is vásároltatott korábban magának egy autót a város pénzén, amellyel Budapest és Mosonmagyaróvár között ingyen furikázik pártkatonai gombnyomogatásokra sietvén. A friss, külföldre menekülő diplomások közül biztosan akadna olyan, aki – talán - havi 200 ezerért is elvégezné a malac-, kecske és aprójószág, valamint a gyümölcsosztás feladatát használt terepjáróval.

Eközben közel 4 millióan mélyszegénységben élnek az országban, illetve sok az alamizsnára váró közmunkás. Ők még a szerencsésebbek közé tartoznak, hiszen 47 ezer forintos jövedelemmel rendelkeznek. Amiből természetesen, mint, ahogy a belügyminiszter úr is mondta, remekül meg lehet élni, igaz, ő Parndorfban vásárol ajándékot családjának.

Nemcsak a segélyplafon a gond, sokkal nagyobb gond van amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök népes környezetében rengetegen kapnak egy- és két millió forint körüli fizetést. Ezek a munkatársak aztán az új egykulcsos adó jóvoltából nettó havi 200-400 ezer forinttal jól járnak. Az országgyűlési képviselők közül azok, akik nem álláshalmozók, mint Nagy István polgármester, nettó 70 ezer forinttal keresnek többet. Ezért aztán az ő szempontjukból érthető, hogy miért oly fontos az egykulcsos adó alkotmányos védelme, a 2014. évi választások megnyerése.

Ami érthetetlen számunkra az az, hogy az elmúlt több mint két és fél évben - a Fidesz ígéretei ellenére - egyetlen törvényt sem sikerült alkotni a parlamentnek a kisemberek érdekében, a paragrafusok mindig a nagyok, gazdagok érdekeinek megfelelően tekerednek. Nagy István országgyűlési képviselő most már képviselhetné a kisemberek érdekeit is, hiszen - a fideszes propaganda ellenére - már Mosonmagyaróváron is elindult a nagyarányú elszegényedés. És az általános elszegényedés közepette polgármesterünk fizetése 50000 forinttal (ötvenezer!) növekszik január elsejétől. Biztosan jól, hasznosan, aktív fideszes csinovnyikként nyomogatja a gombokat...

Dr. Kovács Tamás
az MSZP helyi elnöke