MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2016. szeptember 19. 16:27

Eltékozolt jövő - országgyűlés

A gyermekek világnapja, bérszakadék, egészségügyi program, állatvédelem, az oktatást segítő dolgozók, szemétszállítás és a terézvárosi csalás. Ülésezett a parlament.

Eltékozolt jövő

Bangóné Borbély Ildikó a gyermekek világnapja, szeptember 20-a kapcsán tette szóvá, hogy szerinte a kormány lezüllesztette az oktatási rendszert, elértéktelenítette a családtámogatásokat, szétverte a szociális támogatási és a gyermekvédelemi rendszert. Hozzátette: a szociális területen dolgozók bére a legalacsonyabb a közszférában.

Szerinte a gyermekvédelmi otthonokban elkövetett bántalmazások erre a súlyos helyzetre hívják fel a figyelmet.

Közölte, pártja országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, mert szükségesnek tartják a gyermek sérelmére elkövetett testi, lelki vagy szexuális bántalmazás hatékony megelőzése érdekében a gyermekvédelmi ellátás felülvizsgálatát.

Mi lesz az egészségügyi programmal?

Tukacs István az egészségügyi államtitkár korábban hirdetett öt pontjának megvalósítására kérdezett rá. "Most mely szuperkórház-koncepció mellett tartanak ki?" - tette fel a kérdést. A többi közt a kancelláriarendszer megvalósítására is rákérdezett.

Nő a bérszakadék az ország különböző területei között

Gúr Nándor arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre jobban nő Magyarország megyéi között a bérszakadék. Míg Budapesten egy év alatt 17 ezer forinttal, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak 5 ezer forinttal nőtt a nettó átlagjövedelem. Ezen változtatni kell! - szorgalmazta a szocialista politikus.

Hol tart az állatvédelem ügye?

Kiss László azt kérdezte, hol tart ma az állatvédelem ügye. Pártja javaslatai közül kiemelte az állatgyilkosok, állatkínzók büntetésének szigorítását és az állatvédelmi jelzőrendszer újraépítését.

Fizetésemelést az oktatást segítő dolgozóknak!

Varga László arról beszélt, hogy a februári pedagógustüntetések idején a kormány kétszer 35 ezer forint bérkiegészítést ígért az oktatást segítők dolgozóknak, de ezt végül csak az állami intézményrendszer dolgozói kapták meg. A politikus azt kérdezte, hogy a kabinet valóban kíván-e segíteni az oktatást segítő technikai dolgozóknak?

Engedjenek el egy negyedévi szemétszállítási számlát!

Heringes Anita szavai szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) április 1. óta nem volt képes minden ember számára kiküldeni a negyedéves szemétszállítás díját. Ha egy állami cég hibázik, akkor a kormánynak kell vállalnia a felelősséget, ezért el kellene engedni a lakosság számára egy negyedévi számlát - mondta.

Mi lesz a Zala megyei fejlesztésekkel?

A 2014-es terézvárosi választási csalásról

Kunhalmi Ágnes a 2014-es terézvárosi választási csalást idézte fel, amelyben a volt Schmuck-féle párt volt érintett, és azt mondta: legalább 148 esetben hamis adatot, Fidesz-ajánlók aláírásait használták fel.

Két évnyi vizsgálat során a hamisító szervezet részéről csak az elnököt hallgatta meg a hatóság. Megjegyezte: a VIII., a IX., és a XI. kerületben is valószínűsíthető, hogy csaláshoz kellett folyamodniuk, és ebben szerinte a Fidesz volt az együttműködő partner. Azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, kezdeményezi-e a választási törvény módosítását. Október 2-a előtt mit kíván tenni, hogy nyilvánosak legyenek a vizsgálatok? Mit tesz, hogy a közbizalom és ügyészség iránti bizalom helyre álljon? - firtatta.

Miért tesznek különbséget az érmek között?

Varga László arról érdeklődött, hogy miért tér el az olimpián és a paralimpián érmet szerzett sportolók jutalmazása. Értékelése szerint nem lehet különbséget tenni siker és siker között, s 2008-ban még ugyanannyit, 2012-ben pedig 70 százalékot kaptak a paralimpikonok. Azt kérdezte, mikor adják meg ugyanazt a jutalmat.

Ennyire kíváncsiak?