mszp.hu | Belföld
2019. október 24. 12:07

Elutasították a módosítót – nem szavazza meg az MSZP a zárszámadást

Elutasították a módosítót – nem szavazza meg az MSZP a zárszámadást
Miközben az MSZP következetesen kiáll a szociális intézkedések mellett, a kormány hamisítja a költségvetés számait, ezért elfogadhatatlan a zárszámadás és a szocialisták nem is szavazzák meg – erről beszélt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, csütörtökön, Budapesten, parlamenti sajtótájékoztatóján.
„Az országgyűlés jelenleg is tárgyalja a zárszámadást, amely elfogadhatatlan – így az MSZP ebben a formában nem is fogja elfogadni” – jelentette ki az MSZP nevében Tóth Bertalan, a párt elnöke.
 
Ennek indokolt szakmai és politikai okai is vannak, mondta Tóth. „A szakmai ok az, hogy 3 nappal ezelőtt kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank körüli botrányok tovább vetülnek, hiszen az Európai Unió statisztikai hivatala kijelentette, hogy az MNB-alapítványok a kormányzati rendszer részét képezik.”
 
Ebből az következik, mutatott rá a szocialista politikus, hogy az elmúlt években közel 0,5 százalékkal magasabb az államadósság aránya. „Megtévesztette a kormányzat a Parlamentet, és újra megtéveszti a képviselőket a zárszámadással. Egyértelműé tette azt is, amit én már 2015-ben feltártam, hogy az MNB alapítványai állampapírokat vásárolnak, ez pedig tiltott monetáris finanszírozást jelent, itt is több 100 milliárd forinttal »segítette ki« az MNB a költségvetést, és növelte az államadósságot” – hangsúlyozta Tóth Bertalan. „Arról nem is beszélve,” – tette hozzá – „hogy az MNB alapítványaihoz juttatott pénzből hogyan jutott fideszes rokonokhoz, akár Orbán miniszterelnök közvetlen családtagjaihoz beruházások útján, hogyan építettek ebből média-birodalmat! (…) A közpénzt magáncéljaikra használták fel.”
 
Tóth kitért a leszavazás politikai okára is. „A politikai indok az a torz társadalomkép, amit ez a kormány már több éve képvisel, és ez megjelenik a költségvetésben is. Azoknak juttatnak kedvezményeket, akiknek amúgy is jobbak a jövedelmi, vagyoni viszonyaik és azoknak juttatnak kevesebbet, akik kevesebb pénzből élnek.”
 
A pártelnök elmondta, számokban kifejezve összességében 37%-ról több mint 39%-ra nőtt az összes adóteher. „Magyarország az az ország az OECD országok közül, ahol a második legnagyobb adóteher terheli a legkisebb bért, a minimálbért, tehát a legsúlyosabban adóztatja az élő munkát a fideszes kormányzat. Így soha nem látott adóbevételhez jutott a költségvetés.”
 
Tóth szerint a fő probléma nem is a többletbevétel, hanem az, hogy mire használták fel ezt a pénzt. Kiemelte, hogy például a szociális rendszerekbe nem tett elegendő pénzt ez a kormányzat. „Éppen ezért van vészhelyzet az egészségügyben, ezért vannak tragikus állapotok, nem emelték meg megfelelő módon az orvosok bérét, az ápolók bérét, de az oktatásról is el tudjuk mondani, hogy a tanárok elvándorlása és a tanárhiány is azt mutatja, hogy súlyos elmaradása van a kormányzatnak a pedagógusok felé.”
 
A szocialisták elnöke szerint bár vannak adókedvezmények, amelyek meghaladják most már a 400 milliárd forintot is, ezek egy szűk réteghez jutnak el. Kormányzati propagandára azonban láthatóan telik a Fidesznek. „28 milliárd forintot költöttek el kormánypropagandára, amellett, hogy közel 100 milliárd forintból finanszírozzák a közmédiát. De jutott pénz a várbeli költözésre is, és ezt kell szembeállítani azzal a társadalmi képpel, ami kialakult, az igazságtalan társadalmi helyzettel, az ország szociális szétszakadásával. Ez a költségvetés tovább mélyíti a társadalmi szakadékot. A nyugdíjakat pedig az infláció alatti mértékben emelik meg: ma már több, mint 1 millió nyugdíjas él szegénységben és közel 3 millió ember él alétminimum alatt” – sorolta a rossz költés példáit Tóth Bertalan.
 
Elmondta, hiába terjesztett be az MSZP egy 774 milliárd forintos módosító csomagot az oktatási, egészségügyi és szociális ellátásokra, a fideszes többség azt leszavazta. „Hiába büszkélkednek makro számokkal, nem történik meg az egészségügy rendbetétele, tovább romlik az oktatási rendszer, és ez a versenyképességünkön is meglátszik, hiszen minden statisztika azt mutatja, hogy ez a 3 ágazat, a szociális szféra, az oktatás és az egészségügy, amit miatt nem tud javulni Magyarország versenyképessége. Nem is beszélve a korrupciós helyzetről és arról, hogy a bevételből a magyar emberek többsége nem részesedik.”

Koltai Imre emlékére

2022-10-01 13:05

Kapcsolódó párttagok