2011. április 21. 17:48

Elvetélt ötletek helyett valódi megoldást!

Az igazságtalan egykulcsos adórendszer, valamint az átlagbérek elleni merényletet követően létrehozott bérkommandó bukása után a kormány újabb elvetélt javaslatokon töri a fejét. Közben az MSZP tálcán kínálja a valódi megoldást.

Rogán Antal, a kormányzati bérkommandó levitézlett pártkatonája szerint ”a kabinet elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesz-KDNP kidolgozzon egy olyan törvényjavaslatot, amely (…) kimondaná: nem juthat állami támogatáshoz, illetve megrendeléshez az a vállalkozás, amely nem tartja be a béremelésre vonatkozó megállapodásokat.”

Az MSZP örül, hogy Rogán Antalnak nem szegte kedvét, hogy rövid időn belül a pártja által támogatott kormány költségvetése, adórendszere, valamint az ordító hibák ellensúlyozására létrehozott (mellesleg általa vezetett) bérkommandója is látványosan megbukott. Egy pár ”apróságra” azonban azért szeretné felhívni a figyelmét:

  1. A javaslat – Rogán szerint – leghamarabb 2012 januárjában léphet életbe. Mi lesz azzal a több mint egymillió versenyszférában dolgozó munkavállalóval, akiknek a munkaadója idén sem tudta kigazdálkodni a nettó bércsökkenés elkerüléséhez elengedhetetlen 4-6 százalékos béremelést? Őket mikor és ki kompenzálja?
  2. Miért gondolja a kormány, hogy fenyegetéssel, zsarolással, újabb terhekkel meg tudja győzni a magyar vállalkozásokat, hogy önerőből, mindenféle gazdaságélénkítés nélkül ellensúlyozzák az elhibázott gazdaságpolitikájának ezt a negatív hozadékát?
  3. Rogán Antal nagy ívű elképzelése – saját szavai szerint – arról szól, ”hogyan lehet az alacsony és középkeresetűeknél, azaz a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresőknél megőrizni a nettó bér szintjét”. Ez azt jelenti, hogy a reálszférában dolgozók jövőre jó esetben is csak az idei bérükkel számolhatnak, béremelésről szó sem lehet.


Az MSZP azt tanácsolja Rogán Antalnak és a Fidesz-KDNP-kormány tagjainak, felejtsék el az újabb elvetélt tűzoltó javaslataikat, helyette vegyék figyelembe a Szekeres Imre által benyújtott költségvetés-stabilizáló, a társadalmi igazságosságot szem előtt tartó adótörvény-javaslatot.

Az MSZP május elsején, a munka és a munkavállalók ünnepén a Városligetbe vár mindenkit, aki tiltakozni akar a Fidesz-KDNP-kormány igazságtalan adórendszere, dolgozókat sújtó politikája ellen.