mszp.hu
2020. május 23. 16:54

Elvonások helyett normális munkahelyeket kínáló javaslatcsomagot terjeszt be az MSZP

Elvonások helyett normális munkahelyeket kínáló javaslatcsomagot terjeszt be az MSZP
Már nem csak a munkavállalókat és az egészségügyi dolgozókat, hanem a honvédségi állományt is kiszolgáltatottá tette a kormány.

Pénzelvonások, közmunka és tartalékosi lehetőségek helyett valódi megoldásokat kínáló munkaügyi javaslatcsomaggal készül jövő hétre az MSZP – jelentette be Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Míg a kormány bocsánatkérést vár itthon és külföldön az elmarasztaló járvány-kezelési és a korlátlan hatalommal való visszaélésekkel kapcsolatos kritikák miatt, az MSZP szerint ezek jogos kritikák: az ellaposított görbe nem a kormány érdeme.

„Az MSZP már az első hetekben javaslatokkal állt elő, ezeket mindig többnapos vagy hetes csúszásban vezették be. Minden, a társadalmi kontaktusokat csökkentő, szigorító intézkedést támogattunk, a milliárdok átjátszását Mészáros Lőrincnek és az oligarchának valóban nem” – reagált Harangozó Tamás a miniszterelnök péntek reggeli diadal-nyilatkozatára.

A szocialista képviselő elmondta, a korlátlan felhatalmazási törvényt elvből nem támogatták. „Ez nem játék, itt emberéletekről van szó! Nem adunk egy embernek korlátlan hatalmat. Ez a kontinens már kétszer végig égette magát az elmúlt száz évben, ebből a második pont egy ilyen felhatalmazással kezdődött” – emlékeztetett.

Harangozó rámutatott, míg az államtitkárok fizetésemelést kaptak a vészhelyzetben, „Mi, képviselőtársaimmal az első perctől a saját fizetésünkből raktunk össze 15 milliót, amiből személyesen vittünk segélycsomagokat a rászorulóknak és maszkot a patikáknak és a háziorvosoknak, mert a kormánytól akkor még nem kaptak semmit”.

Elmondta, eközben a kormány csak még többet vett el a munkavállalóktól és a frontvonalban dolgozóktól: „Közben kiderült, hogy kiborultak az ápolók, és kirakták a Facebookra meg nyilvánosságra hozták, hogy nemhogy több pénzt nem kaptak az elmúlt hetekben, hanem kevesebbet”!

A Honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként hangsúlyozta, ugyanez történt a katonákkal is. „Miközben fizetett hirdetésben harsogja a kormány, hogy „Tisztelet a hősöknek”, meg akik az első vonalban vannak, kiderült, hogy tőlük is elvett pénzt! Jelenleg a honvédségről szóló törvényben is vannak bizonyos korlátok, hogy mennyit lehet őket dolgoztatni, mennyi túlórapénzt kell fizetni, most hozták a 120/2020-as rendeletet, és kevesebb pénzt kaptak,100.000-es nagyságrendben, például azok, akik a határon plusz munkával szolgálatot teljesítettek” – tájékoztatott Harangozó. Hozzátette, az MSZP visszavonatná a méltánytalan rendeletet.

Kifejtette, a jelenlegi magyar kormány intézkedései rendkívül elégtelenek az emberek alapvető jövedelmének biztosítására. „Egész héten arról beszél a kormány, hogy 3000 tartalékost vesznek majd fel, miközben már áprilisban több, mint 330.000 álláskereső volt. Miért is lett ennyi? Az első perctől kezdve elmondtuk az ötpontos javaslatcsomagunkban, hogy ne spóroljon az embereken, ha már munkanélküliek lettek, adjon nekik több pénzt, és mentse meg érdemben a munkahelyeket. Nem mentette meg, mindössze 600 millió forintot fizettek ki áprilisban 100 cégnek”.

Harangozó Tamás emlékeztetett, ezekben a hetekben lett több, mint 100.000 ember munkanélküli, mert a cégek vezetői nem kaptak pénzt az államtól, nem látták reményét annak, hogy talpon tudnak maradni, és elbocsátották az embereket. „Amit mi mondtunk, hogy tessék ideiglenesen kifizetni a 80%-át a bérnek, ahogy a környező országokban csinálták, azt a magyar kormány nem csinálta meg, és itt van az eredménye. Most meg azt mondják nekünk, hogy nyugodjunk le, mert amire a három hónap lejár, addigra majd el lehet menni tartalékosnak vagy közmunkásnak utcát vagy kormányhivatal udvart söprögetni...”

„Ez a része a védekezésnek a kormány részéről megbukott, és ezekkel a mondásokkal, hogy „majd mi teremtünk”, nem is lehet nyugodt senki” – hívta fel a figyelmet.

Végezetül jelezte, az MSZP továbbra is az emberek pártján áll a valódi megoldással. „Mi eddig is azt kértük, hogy mentsék meg az embereket, és a jövő héten elő fogunk állni azzal a teljes javaslat-csomaggal, amivel az embereknek normális munkát lehet adni” – jelentette be Harangozó Tamás.

Kapcsolódó párttagok